Gözlemcilerin basın özgürlüğü üzerine yayımladığı raporda, kaçırılan gazetecilerin büyük çoğunluğunun örgüt tarafından bırakıldığı, ancak 10 gazeteci ve medya çalışanının hala IŞİD’in elinde olduğu ve haber alınamadığı vurgulandı.

Rapora göre, toplamda 60 gazeteci, baskılar ve ölüm tahditleri nedeniyle Musul’u terk etti.

“Savaşın tarafları, Cenevre Anlaşması’na saygı göstermeli”

Bunun yanında, RSF ve JFO hak örgütleri, ortak açıklamada Irak savaşının tüm taraflarının Cenevre Anlaşması uyarınca gazeteciliğe saygı göstermesi gerektiğini hatırlattı.

RSF Orta Doğu ve Mağrip Ülkeleri Masası Başkanı Alexandra El Khazen açıklamasında, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2222 numaralı kararı ve Cenevre Anlaşması’na istinaden, savaşın taraflarının gazetecilere saygı duyma yükümlülüğünde olduğunu hatırlatır, Güvenlik Konseyi’ne Irak’taki bu durumu Uluslararası Suç Mahkemesi’ne bildirmeleri için yaptığımız başvuruyu hatırlatırız” uyarısında bulundu.

Irak’ın ikinci en büyük kenti Musul, 10 Haziran 2014’de IŞİD’in eline geçmiş, bağımsız medya çalışmalarını sınırlayan bu gelişme, basın kuruluşlarının cihadçı gruplar tarafından devralınması ve grupların mesajlarını yaymaları amacıyla kullanılmasının yolunu açmıştı.