ABD'deki son siyasi gelişmeleri değerlendiren Habertürk yazarı Oray Eğin, dün “Sosyalizmin topuk sesleri” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Eğin, yazısında şunları kaydetmişti:

"Florida’nın ABD için önemi kritik. Eyalet kimi zaman sağa, kimi zaman sola kayıyor ve oynaklık konusunda ülkenin en büyüğü. Oğul Bush döneminde olduğu gibi Beyaz Saray’da kimin oturacağını bazen tek başına bu eyaletin oyları belirleyebiliyor. Dolayısıyla bizim çok uzağımızdaymış gibi duran Florida’da yaşananlar aslında bir yandan bütün dünyanın da kaderini belirliyor.

Gillum’un eyaleti kazanması Trump rüzgarına büyük bir darbe vuracak kuşkusuz, ama şimdiden aday olması bile siyasette yakın gelecekteki eğilimler hakkında fikir veriyor.

Evet, Amerika’ya sosyalizm geliyor."

"AMERİKA'DA SOSYALİZMİN YÜKSELİŞİ"

Oray Eğin’in ABD’de solun yükselişini yazmasının ardından Habertürk’ün Washington Temsilcisi Serdar Turgut, köşesinde “Amerika’da sosyalizmin yükselişi” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Turgut, “Beyaz Saray’daki durum nedeniyle hemen herkes Amerika’da aşırı sağın ve evanjelistlerin artan gücüne konsantre olmuşken bir yanda da sosyalistlerin gittikçe artan biçimde siyasete ve özellikle Demokrat Parti’ye damgalarını vurmaya başladıkları gözlemleniyor” dedi.

“SEÇİMİ SOSYALİST ADAY KAZANDI”

Serdar Turgut yazısını şöyle sürdürdü:

“Bu ilginç trendi yorumlayanlar 2019 yılında sosyalistlerin gittikçe artan biçimde Amerikan siyasetine damgalarını vuracaklarını vurguluyorlar.

Bu ilginç gelişmeyi görmezden gelemeyen merkez medyada, örneğin New York Times ve Los Angeles Times gibi gazetelerde, konuyu analiz eden uzun yazılar da yayınlandı.

New York’ta bir süre önce partiyi Temsilciler Meclisi’nde kimin temsil edeceğini belirlemek için bir ön seçim yapıldı.

Herkes Joe Crowley’in bunu kazanacağını düşünüyordu. Crowley, Demokrat Parti içinde çok güçlü bir isimdir. Hatta onun önümüzdeki günlerde Kongre’deki azınlık lideri olan Nancy Pelosi'nin yerine geçeceği bekleniyordu.

Ön seçimde karşısına Alexandria Ocasio Cortez adlı genç kadın sosyalist çıktı. Cortez işçi sınıfından ve sınıf savaşından bahseden açıklamalar yapıyor, Marksist analizleriyle kalabalıkları coşturuyordu.

Ve sonunda Amerikan siyasetini sarsan deprem oldu ve seçimi sosyalist aday kazandı. Şimdi önümüzdeki dönemde bu genç kadın Temsilciler Meclisi'nde sosyalist fikirleriyle depremler yaratmaya hazırlanıyor.”

SANDERS ETKİSİ

“Tüm bu yeni trendin oluşmasında Bernie Sanders etkisinin rolü olduğu tartışılmaz” diyen Serdar Turgut yazısında ayrıca şunları kaydetti:

“Hatta bu aralar ‘Hillary yerine son seçimde Sanders aday olsaydı çok daha iyi olurdu’ diyenler de var.

2015 yılında Bernie Sanders ilk etkisini göstermeye başladığında Amerikan Demokratik Sosyalistleri örgütünün Amerika’da beş bin üyesi bulunuyordu. Örgütün şu andaki üye sayısı 45 bine ulaşmış durumda.

Bernie Sanders de bu örgütte çok aktif ve tüm yerel politik gelişmeleri ve sosyalist adayları o koordine ediyor. Florida Valiliği seçiminde aday olacak sosyalist adayı onun seçtiği biliniyor.”

“SOSYALİST SİYASET ÖZELLİKLE AMERİKAN GENÇLERİ ARASINDA ÇOK POPÜLER OLMAYA BAŞLADI”

Serdar Turgut, New York’taki yarışla ilgili olarak da bilgi vererek şu ifadeleri kullandı:

“New York’un şimdiki Demokrat valisi olan Andrew Coumo’nun karşısına aday olarak çıkmış olan Cynthia Nixon da bir sosyalist ve onun da Bernie Sanders ile bağlantısı var.

Buradaki siyasi yorumcular Cynthia Nixon’un çok güçlü bir kampanya yürüttüğünü, parti tabanından büyük desteği olduğunu ve şansının da yüksek olduğunu belirtiyorlar.

Andrew Coumo da yaklaşan tehlikeyi görmüş olmalı ki kendi kampanyasında sola hoş gelecek, sol popülist diyebileceğimiz temaları kullanmaya başladı. Televizyona verdiği reklamların hemen tümü bu içerikte oldu.

Son derece ilginç bir diyalektik sürecin yaşanmakta oluğunu görüyoruz.

Aşırı sağın Trump sayesinde güçlenmesinden sonra bunun antitezi olarak sosyalist hareket de güçlenmeye başlamış görünüyor. Aşırı sağın kitlelere hoş gelen popülist söylemlerine karşı Bernie Sanders'ın da çok iyi başardığı gibi popülist sosyalist siyasi tavırlar da dikkat çekmeye başlıyor. Tüm bu süreçten nasıl bir sentez çıkacağı henüz net olmamakla birlikte Amerika’da önümüzdeki yıllarda hem Washington’da hem de yerel politikada çok daha anlamlı siyasi düşünceler duyacağımız kesin gibi gözüküyor.

Ve 2020 başkanlık seçiminde Bernie Sanders’ın çok güçlü bir aday olarak Trump’ın karşısına çıkmasına da kesin gözle bakılıyor.

Sosyalist siyaset özellikle Amerikan gençleri arasında çok popüler olmaya başladı ve onlar buna 'milenium socialism' adını takmış durumdalar.”