AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldığı iddia edilen sözleri nedeniyle tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş'ın tutuklanması dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

BBC News, ana sayfasında yer verdiği haberde, 'Sedef Kabaş: Türk gazeteci bir atasözünü dile getirmekten hapse atıldı' başlığını kullandı. 

Kabaş'a yöneltilen suçlamanın bir ila dört yıl arasında hapis cezasıyla sonuçlanabileceği belirtilen haberde, "Erdoğan'ın muhalifleri susturması ülke dışında alarm yaratırken, AB'yle ilişkilerin soğumasında da payı var. AB, Türkiye'nin üyelik girişimini askıya almış durumda. Cumhurbaşkanı olmasından bu yana, binlerce kişi Erdoğan'a hakaret etmekle suçlandı" denildi.

MİT Başkanı Kalın Münih'te: Konferans protesto edilecek MİT Başkanı Kalın Münih'te: Konferans protesto edilecek

Gazete Duvar'ın haberine göre, The Guardian gazetesi ise haberi "Türkiye'de tanınmış gazeteci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten tutuklandı" başlığıyla verdi. 

Haberde, "Sedef Kabaş bir atasözünü dile getirmekten dolayı hapis cezasıyla karşı karşıya. Meslektaşları, bu tutuklamayı medyayı sindirme girişimi olarak kınadı" denildi. 

"Recep Tayyip Erdoğan'a dair medyadaki haberler Türkiye'de sıkı bir şekilde kontrol ediliyor" denilen haberde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'özel bir yasa aracılığıyla Cumhurbaşkanına daha fazla koruma sağlanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğuna' dair kararına da atıfta bulunuldu.

Reuters ajansı abonelerine geçtiği haberde, Kabaş'a yönelik suçlamanın temelinde 'sarayla ilgili bir atasözünün bulunduğunu' vurgularken, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasından bu yana binlerce kişinin 'hakaret'le suçlandığını belirtti. Haberde, 2014 yılından bu suçlamaya dayanılarak 160 bin 169 soruşturma açıldığına dikkat çekildi.

BirGün'ün haberine göre gazeteci Sedef Kabaş'ın tutuklanması sosyal medyadan tepki çekerken, "#SedefKabaşYalnızDeğildir" etiketi Türkiye gündeminde üst sıralara yükseldi. İYİ Parti Lideri Meral Akşener, "Şiirden hapse giren dünün mağdurlarının, atasözü söyleyenleri hapse atan mağrurlar haline geldiği günlerden geçiyoruz" dedi.

Kabaş, TELE1'de katıldığı programda "Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur" ifadelerini kullanmıştı.

Kabaş'ın tutuklanması sosyal medyada tepki çekti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu zihniyet gidecek, Türkiye’ye yeniden adalet gelecek" dedi.