CHP Avusturya Birliği, Cumhuriyet gazetesine yönelik yapılan hükümet operasyonunu yazılı bir açıklamayla kınadı.

Açıklamada, Cumhuriyet gazetesi yöneticilerine yönelik gözaltıların 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan baskı ortamının son halkası olduğuna ve asıl darbenin şimdi yapıldığına dikkat çekildi.

CHP Avusturya Birliği Başkanı Filiz Kaynak imzalı açıklama şu şekilde:

Cumhuriyet gazetesinin laik, demokratik ve sosyal hukuk devletinin vazgeçilmezliği ve insan haklarının korunması için gazetecilik çizgisinden hiç ödün vermeyen başta Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz'ün bulunduğu basın emekçilerinin göz altına alınmasını enerjik bir şekilde kınamaktayız.

Cumhuriyet Gazetesi yazarları hakkında uygulanan işlemlerin hukuk güvenliğini, basın özgürlüğünü ortadan kaldırdığını ve Cumhuriyet gazetesini susturma çabalarından derhal vazgeçilmesi gerektiğini vurgularız.

Adım adım bir baskı, korku ve hukuk devletinin bütün kurallarını hiçe sayan keyfiyet sisteminin geçerli kılındığı bu ortamda, basına da tek tip bir üniforma giydirilme çalışmaları, Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının onurlu gazetecilik yapma haklarının ellerinden alınmasıyla doruk noktasına ulaşmıştır.

15 Temmuz darbe girişimine karşı önlemler kisvesi altında asıl darbenin şimdi, gün be gün gerçekleştirildiği bir ortama girdik. Bu gidişata karşı demokratik direnişi ilke edinmiş Parlameterlerimize karşı yapılan silahlı provakosyonlar da‚ tek parti tek başkan‘ sisteminin yerleştirilmesi çabalarının bir parçasıdır.

Özgür basın özgür bir toplumun güvencesidir. Tüm gücümüzle, oynanan oyunu bozmak için karşı koyacağımızı duyurur, Cumhuriyet gazetesi emekçilerinin derhal serbest bırakılmasını talep ederiz.

Siz değerli basın elemanlarını da meslektaşlarınıza yapılan baskı ve yıldırma çabalarına karşı duyarlı davranmaya çağırıyoruz.