Milli futbolcu Mesut Özil'in ırkçılık hissettiği gerekçesiyle Alman milli takımında artık oynamayacağını açıklaması göçmenlerin Alman toplumuna uyumlarıyla ilgili tartışmaları alevlendirdi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung yabancıların Alman toplumuna uyumunu zorlaştıran faktörlere değindiği yorumunda şu görüşlere yer veriyor:

"Kim Alman toplumuna uyum sağlamış sayılır? Bunun ölçüsü ne olmalıdır? Ülkenin sunduğu her türlü haktan yararlanabilen ve bütün vatandaşlık görevlerini yerine getiren mi? Almanlığı kabullendiğini beyan eden mi? Yoksa kökeni hakkında aptalca ve kötü sözler söylenmeyeceğinden emin olan mı? Uyum derecesini yabancı asıllı olanlar mı, yoksa çevresi mi belirleyecek? Yabancıdan Almanya'nın yerlisi olup Almanlarla ve Alman kültürüyle kaynaşmasını bekleyenler kadar çok kültürlülüğün ve göçmenler toplumunun önyargısız mesafesiz ve zorluk çıkmadan başarılabileceğini sananların da aklından şüphe edilmelidir. Uyduğunu söylediği ülkeye aslında kayıtsız kalanlardan açıklama istenmesi normaldir. Ama karşı soruların hakarete varmaması gerektiği de aşikârdır.”