Frankfurter Allgemeine Zeitung internet sitesinde 'Flucht als akademisches Geschäftsmodell?' ("Ticaret Modeli olarak Sürgün mü?“) başlıklı makalesinde Yazar Thomas Thiel, Türkolog David Selim Sayers ve eşi Evrim Sayers’in “Paris Institute für Critical Thinking” internet sitesinde yayınladıkları Duisburg-Essen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kader Konuk hakkındaki yazıya dikkat çekti.

Prof. Dr. Konuk, Türkistik bölümü ve 'Academy in Exile' (Sürgündeki Akademi) ile ilgili ileri sürülen iddiaların yer aldığı yazıda Thiel, Türkiye ile ilgili araştırmaların akademik ve entelektüel niteliğinin 'Academy in Exile' araştırmacıları tarafından yok edildiğini savundu.

Konuk, Sayers'i mahkemeye vermişti

Yazar Thomas Thiel makalesinde, Almanya’nın demokrasi ve insan hakları duyarlılığının ‘Sürgündeki Akademi’ tarafından sömürüldüğünü ve akademik yetersizliği olan kişilerle kadrolaşmanın sağlandığını iddia ederek, Türkolog David Selim Sayers ve eşi Evrim Sayers'in Kasım 2021’de 'Paris Institute für Critical Thinking' (Paris Eleştirel Düşünce Enstitüsü) için 25 maddeli ve 164 dipnotlu bir deneme yazdığını, Sayers’in Prof. Dr. Konuk ve ‘Sürgündeki Akademi’yle' ilgili iddialarının ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Thiel yazısında, Prof. Dr. Kader Konuk’un Türkolog Sayers’in iddialarını yargı sürecine taşıdığını ancak 164 maddeden yazıdan sadece birkaç maddeyi kaldırtabildiğini, bazı iddiaların yer aldığı söz konusu yazının ulaşılabilir olduğuna dikkat çekti.

'Akademik yeterlilik aranmıyor'

Frankfurter Allgemeine Zeitung internet sitesindeki yazısında Thomas Thiel, Kürt aktivistler ve LGBT çevrelerinden oluşan kişilerin, Türkiye’de artan baskı ortamından kaçtıklarını, Almanya’da oluşan demokrasi ve dayanışma duyarlılığının üzerine ise ‘akademik sürgün ticaret modeli’ geliştirildiğini iddia ediyor. Söz konusu 'Sürgünde Akademi' isimli yapılanmada Konuk’un eşi Agnew’le birlikte görev aldığını, ‘sürgün duyarlılığı’ üzerine ise aile ticareti modeli kurduğunu iddia etti. Yazar Thiel, Konuk ve Agnew çiftinin Berlin’de ‘Sürgünde Akademi’ için şato tahsis ettiklerini de iddia etti. Söz konusu yapılanma içerisindeki Türkistik bölümünde kadroların Kader Konuk’a yakın kişilere verildiğini, profesörlük kadrolarının belirlenmesinde usulsüzlüklerin olduğunu, akademik yeterliliği olmayan kişilerin profesörlüğe atandığını ancak başarılı akademisyenlerin bölümlerinden ve profesörlük sürecinden uzaklaştırıldığı da iddia eden Frankfurter Allgemeine Zeitung Yazarı Thomas Thiel’in iddialarına yönelik ise Prof. Dr. Kader Konuk, Sürgündeki Akademi ve Duisburg-Essen Üniversitesi Türkistik Bölümünden bir açıklama yapılmadı.

Thiel, Sayers'in suçlamalarına dikkat çekti

Türkolog Sayers ve eşi Sayers'in 25 maddeli ve 164 dipnotlu yazısında, Duisburg-Essen Üniversitesinde ders veren Prof. Dr. Kader Konuk'un, Türkiye'den Almanya'ya sığınmak zorunda kalan Barış Akademisyenlerine akademik bir ortam sunmak için Eylül 2017’de bir proje geliştirdiğini, Duisburg-Essen Üniversitesi, Forum Transregionale Studien Berlin ve Kulturwissenschaftliches Institut Essen (KWI)‘nin birlikte yürüttüğü bu projede elliden fazla bursiyer olduğunu ve beş milyon Euro ile desteklendiğini söylediğini hatırlatan Gazeteci/Yazar Thiel, bu durumun Türkoloji Profesörü Kader Konuk'un yönettiği 'Academy in Exile' ile Türkiye’den kaçış ve göç çemberinde akademik bir endüstrinin başlamasında neden olduğunu, acıma duygusunun bir ticaret modeli haline getirildiğini iddia etti.

'Konuk, yazının tamamını sildiremedi'

Gazeteci Thiel, Sayers çiftinin yazısına dikkat çekerek etik gibi süslenen bu projede maddi kaynakların akademik niteliğe ve siyasi tehlikeye göre değil, bu akademiye yakınlığa göre verildiğini Prof. Dr. Kader Konuk'un ise seçme kurulunda başkan olduğuna dikkati çekerek, ''Otokrasi ve despotluğa karşı olan bir inisiyatifin, görev dağılımına daha dikkat etmesi gerekmez mi?'' diye konuştu. Sayers çiftinin ilk iki sene bursların yalnızca Barış Akademisyenleri üyelerine verildiğini söyleyen Gazeteci Thiel, suçlanan Konuk'un, bu yazıdan yirmi beş kesitin silinmesini mahkeme aracılığıyla talep ettiğini ancak Essen Mahkemesinin kararına göre, Sayers’in yazısının sadece yedi kesitinin polemik nedeniyle silindiğini, Sayers çiftinin Konuk hakkındaki suçlamalarının yer aldığı yazının kısaltılmış halinin 'Paris Institute for Critical Thinking’ internet sitesinde yayında olduğuna dikkati çekti.

UTKU: "iletişimde mizah yemekteki soğan gibidir" UTKU: "iletişimde mizah yemekteki soğan gibidir"