ALMANYA ESKİ BAŞBAKANI HELMUT KOHL'ÜN 'ALMANYA'DAKİ TÜRKLER'İN
SAYISINI YÜZDE 50 AZALTMAK LAZIM' ŞEKLİNDEKİ PLANINA OĞLUNDAN ELEŞTİRİ GELDİ


Süheyla Kaplan- Almanya



Peter Kohl, „Süddeutsche Zeitung“ gazetesine verdiği demeçte, babasının Başbakanlığı dönemindeki görüşü olan Almanya'daki yaşayan her iki Türk'ten birinin Türkiye'ye gönderilmek istemesi planına karşı çıktı.


Kohl, CDU'nun günümüzdeki realiteleri kabullenmek zorunda olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin Almanya için „ geleceğin en önemli partner ülkesi olacağını kaydetti.


Türkiye kökenli bir işadamının kızı Elif Sözen ile evli olan oğul Kohl, gazeteye „ O dönemlerde Almanya'daki Türkler'in yarısının gönderilmek istenmesi toplumun çoğunluğunun görüşüydü. Bugünün şartlarına ve toplumsal gerçekliklerine göre bu açıklamayı değerlendirmek duygusuzca olur. çok sayıda Türk bu açıklamadan sonra kendisini dışlanmış hissetti ve acı çekmekteler“ şeklinde açıklamada bulundu.


İngiltere'de kamuoyuna açıklanan gizli istihbarat bilgilerine göre, şu anda bir Türkiye kökenli gelini olan Hrıstiyan Demokrat Partili (CDU) eski Başbakan Kohl'ün kendi iktidarı döneminde, her iki Türk'ten birini Türkiye'ye geri göndermek için hazırlık yaptığı iddia edilmişti.

Spiegel Online'in haberinde, 28 Ekim 1982 tarihli İngiliz istihbarat belgesinde Helmut Kohl'ün, “Gelecek 4 yılda Türklerin sayısının yüzde 50 azaltmak zorunluluk hale gelecek. Ancak bunu kamuoyunda açıkça ifade etmemek gerekir” dediği belirtildi.

Haberde ayrıca Kohl'ün "Almanya“nin bu kadar çok Türk'ü asimile etmesi mümkün değil" ifadelerini kullandığına dikkat çekilirken, bu konuşmalar esnasında oda da dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Theacher, Özel sekreter A.J Coles ve Kohl'ün danışmanı Horst Telschik bulunduğu ifade edilmisti.


1982 yılında Almanya'da 1,5 milyon Türkiyelinin yaşadığı kaydedildi.