GUARDİAN: TÜRKİYE KIZGIN BÖLÜNMELERLE YÜZLEŞİYOR

Ergenekon davasının sonucunu sayfalarında yer veren İngiliz Guardian gazetesi, 16 emekli yüksek rütbeli asker ile Genel Kurmay Başkanı’nın ömür boyu hapis cezası almasının ardından Türkiye’nin kızgın bölünmelerle yüzleştiğini yazdı.


DAILY TELEGRAPH: TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ DEMOKRASİ SINAVI

İngiliz Daily Telegraph gazetesi aralarında gazetecilerin,avukatların ve askerlerin bulunduğu ve 5 yıl süren dava sonunda yüksek rütbeli generallerin ömür boyu hapis cezası aldığını yazdı.


Yüzlerce tutuklunun Recep Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu hükümeti devirmek istedikleri ve aşırı ulusalcı örgüt Ergenekon ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle yargılandığına dikkat çeken gazete, davanın Türkiye’nin kritik demokratik reformları nasıl idare ettiği ile ilgili önemli bir sınavı olarak düşünüldüğünü yazdı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Silivri’deki son duruşmaya geniş yer ayırdı. ‘Eski Genel Kurmay Başkanı ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı’ başlığını kullanan BBC, Başbakan’ın taraftarlarının bu dava sayesinde ordunun siyasetten uzaklaştırıldığını düşündüklerini aktardı.



BBC: DAVA KİLİT BİR SINAV

BBC’nin Türkiye muhabiri James Reynolds’un Silivri’den bildirdiği haberinde, Başbakan Erdoğan’ın göreve geldiği 2002 yılından bu yana görevde ya da emekli olan çok sayıda yüksek rütbeli askerin tutuklandığını belirtti.


CNN, BÖLÜNMENİN ALTINI ÇİZDİ


Amerikan yayın kuruluşu CNN, ‘Eski generaller ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı’ başlığını kullandığı haberinde, hükümete karşı laiklerle, ordu ve Başbakan Erdoğan arasındaki bölünmenin olduğunu savunarak davadaki sanıkların hükümeti devirmek üzere aşırı ulusalcı organizasyonun bir parçası olmakla suçlandıklarına dikkat çekti.

Eski ordu komutanlarının hükümeti devirme fikriyle örgüt oluşturmak suçlarından ömür boyu hapis cezası aldığını yazan Financial Times gazetesi, bazıları tarafından demokratikleşmeye doğru kilit bir adım olduğunu düşündüğü davaların sonucunun ülke genelindeki protestoların ardından geldiğini vurguladı.


INDEPENDENT: BİR DÖNÜM NOKTASI


İngiltere’nin saygın gazetelerinden Independent, Türkiye’nin ‘derin devlet’ darbe planının 17 kişiye ömür boyu hapis cezası verdiğini yazdı. Ergenekon organizasyonunun fazlasıyla uzun hapis cezaları ile sonuçlandığını ve hükümet karşıtı protestoları ateşlediğini savunan gazete, 2008’de başlayan davanın Türkiye’nin orduya dayanan laik düzeniyle İslami uzantılı AKP hükümeti arasındaki savaşta bir dönüm noktası olduğunu yorumladı.

Gazete, ordunun üzerinden sivil kontrolün sağlanmasının Türkiye’nin AB’ye giriş sürecindeki kilit bölümlerden biri olduğuna dikkat çekti. 

Dünyanın önde gelen yayın kuruluşları Ergenekon davası kararlarını flaş haber olarak geçerken, özellikle eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’nun müebbet hapis cezasına geniş yer verdi.

REUTERS :

dava ile ilgili kararın açıklanması ardından “Eski Genelkurmay başkanınında bulunduğu 300 kişi hakkında Erdoğan hükümetine karşı darbe planı yapmaktan hapis cezaları verildi” derken davanın görüldüğü Silivri’ye girişin yasaklandığını ve güvenlik güçleriyle davayı izlemek isteyenler arasında olay çıktığını belirtti.


Uluslararası haber ajansı AP de, Ergenekon kararlarını abonelerine “flaş” haber olarak duyurdu. Haberde, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un darbe planı yapma suçundan ömür boyu hapis cezası aldığı belirtildi.

Independent ise 300 hüküm kararı çıkan ‘derin devlet’in darbe planı yapmakla yargılandığı davada 17 müebbet hapis cezası çıktığını aktardı.


DER SPIEGEL:ESKİ GENELKURMAY BAŞKANINA ÖMÜR BOYU

Almanya’nın saygın haber dergilerinden Der Spiegel, Ergenekon davası kararlarını internet sayfasında, “Mahkemeden eski genelkurmay başkanına ömür boyu hapis” başlığıyla verdi. Der Spiegel, Türkiye’de asrın davası olarak nitelendirilen ve çok tartışılan Ergenekon davasında kararların açıklandığını belirtti.

HAARETZ: ERDOĞAN'A DARBE GİRİŞİMINE MÜEBBET

İsrail gazetesi Haaretz de internet sayfasında Ergenekon davası kararını birinci haber olarak verdi. “Türk mahkemesi, Erdoğan’a darbe girişiminden eski genelkurmay başkanına müebbet verdi” başlığıyla yayınlanan haberde, asker, siyasetçi, akademisyen ve gazetecilerden oluşan yaklaşık 300 sanığın, Türk hükümetine darbe girişi bulunmakla suçlandığı belirtildi.

 LE MONDE: 12 DARBECİYE ÖMÜR BOYU

Fransızların saygın gazetesi Le Monde “Ergenekon davası: Eski Genelkurmay Başkanı müebbete mahkum oldu” başlığını kullanırken, Le Figaro ise “12 darbeciye ömür boyu” dedi.Resmi İtar-Tass ajansı da karar ile ilgili gelişmeleri aktararak, Ergenekon davasının 2007 yılında başladığını hatırlattı.

BILD: ÜST DÜZEY ASKERLERE AĞIR HAPİS

Almanya’nın en yüksek trajlı gazetesi Bild internet sayfasında, Ergenekon davası kararlarına yer verdi. Haberde, 275 sanıklı Ergenekon davasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetini devirmekle suçlanan üst düzey asker ve muhaliflerin ağır hapis cezalarına çarptırıldığı belirtildi. 21 sanığın ise, Ergenekon davasından beraat ettiği ifade edildi