İngilizce haberinde, SÖZCÜ çalışanlarının davasında „üç gizli tanık var“ diyen Anadolu Ajansı (AA), bu sözleri Türkiye’deki basına verdiği haberinde kullanmadı.

Türkiye dışına, SÖZCÜ ile ilgili kasıtlı olarak hatalı bilgi veren Anadolu Ajansı’nın bu „oyununu“ gazete ortaya çıkardı.

AJANS'TAN BİLDİRİMSİZ İPTAL

Devletin ajansının, „sahte ve yalan“ bilgilerle operasyon yaptığını kanıtlayan gazeteye ceza gecikmedi.

Bir devlet kurumu olan AA, parasını ödediği halde, SÖZCÜ’nün aboneliğini, tek yanlı olarak iptal etti. Gazetecilik ilkelerini, haberleşme ve basın özgürlüğünü ayaklar altına alan Anadolu Ajansı (AA), dün ilk olarak henüz kesinleşmeyen ilk mahkeme kararını öne sürüp, laik-muhalif gazeteyi „İslamcı terör örgütüne yardım etmekle suçlayan“ açıklama yayınladı. Hemen peşinden de aboneliği tek yanlı olarak iptal etti. Redaksiyonun ajansa erişimi yanlı olarak, "bir ihtar ya da ön bildirim yapılmadan" kesildi.

ADALET BAKANI BİLE İSYAN ETTİ

Türkiye'de muhalif kimliği ile bilinen gazete, AKP hükümetlerini eleştirdiği, rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarını haber yaptığı için, Fetullah Gülen hareketiyle bağlantılı olmakla suçlanmıştı. SÖZCÜ’nün 6 çalışanına 2 yıl ile 3.5 yıl arasında değişen cezalar verilmişti. SÖZCÜ’nün avukatları bu cezalara karşı üst mahkemeye başvurmuştu.

Türkiye’nin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, „Fetullah Gülen hareketine, baştan beri karşı çıkmış olan insanları bile bu tür yargı süreçlerine soktuğunuzda, elbette sulandırma olarak yorumlanabilir“ diyerek, SÖZCÜ’ye verilen cezanın saçmalığına dikkat çekti.

SÖZCÜ çalışanlarına ilk mahkeme tarafından verilen cezalar, Avrupa’da geniş yankı bulmuş ve „Haftstrafen für sechs Journalisten von türkischer Oppositionszeitung“ başlığıyla okurlara duyurulmuştu.