Marianne Jelved hazırladıkları yasa tasarısının önümüzdeki günlerde meclisten geçerek yasallaşacağını söyledi. Panelden önceki resepsiyona katılan Büyükelçi Berki Dibek ise Türkiye’den resmi konuklar olduğu için panele kalamayacağını belirterek erken ayrıldı. Büyükelçi Berki Dibek, resepsiyonda Kültür Bakanı Marianne Jelved ile uzun süre sohbet etti.

 

MÜRACAATLAR İYİ İNCELENECEK

Panelden sonra açıklamalarda bulunan Marianne Jelved “tasarı yasallaştıktan sonra, gazete ve dergi çıkaran herkes Kültür bakanlığına başvuruda bulunarak ekonomik destek isteyebilir. Ancak kimlerin yardım isteyebileceği yasada belli. Başvurular tarafsız bir komite tarafından incelenecek ve uygun görülen müracaat sahiplerine çalışan sayısı, gazetenin büyüklüğü, tirajı ve içeriğine göre ekonomik yardım yapılacak. Başvuruda bulunan gazete ve dergilerin tarafsız olmaları gerekiyor”dedi. Marianne Jelved,  başvurularının çok iyi inceleneceğini ve belirli bir ideoloji ve siyasi düşünceye hizmet etmeleri, söz konusu gazete ve derginin bir cemaat veya radikal gruba hizmet etmemesine  dikkat edileceğini, böyle bir durumda söz konusu gazete ve derginin yardımdan yararlanamayacağını söyledi.

 

UYUM VE SORUNLAR ELE ALINDI  

Panelde Marianne Jelved dışında, Kopenhag Üniversitesi Antropoloji Rektörü Heiko Henkel, Arhus Üniversitesi Kültür ve Toplum Bölümü Rektörü Mikkel Rytter, Kopenhag Üniversitesi Göçmen Öğrenciler Bölümü Şefi Martin Lamberg Petersen, Yeni Danimarkalılar Derneği Başkanı  Torben Möller de birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda, medyanın çeşitliliğe katkısı, iş dünyasında uyum, mültecilere davranış biçimi, iş dünyası ve uyumla ilgili sosyal ve sağlık sorunları, gibi detaylı konular ele alındı. Çok sayıda Danimarkalının katıldığı panel, açık büfe akşam yemeği ile son buldu.