Ve.....Çin'de sansür anlaşmazlığında 'çözüm'



Çin'de bir başyazısının sansüre uğradığını söyleyerek greve giden haftalık gazetenin çalışanlarının, bir anlaşma sağlanması üzerine işyerlerine döndükleri bildiriliyor.Haftalık Güney gazetesinde çalışan gazeteciler, Yeni Yıl mesajının değiştirilmesi nedeniyle, propaganda bürosu başkanının istifa etmesini istediler.

Gelen haberlerde, Komünist Parti'nin bölgedeki liderlerinden Hu Çunhua'nın duruma müdahale ederek gerilimi azalttığı belirtiliyor.

Gazeteye yapılan sansür, internet kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılanmış, gazetenin Guandong'taki genel merkezi önünde gösteriler yapılmış ve başka gazeteler Haftalık Güney gazetesine destek vermişlerdi.

Anlaşmazlık gazetenin temel haklar konusunda anayasal güvence taleplerinin dile getirildiği yeni yıl mesajının gazetelerin yayınlarının Komünist Parti yönetiminin çizgisine uygunluğunu denetleyen propaganda bürosu tarafından değiştirilmesi üzerine patlak vermişti.

Gazete çalışanlarından bazıları propaganda görevlisi Tuo Zhen'i istifaya çağıran iki mektup yazmış daha sonra bir günlük grev yapmışlardı.

Salı günü, devlete ait Global Times gazetesinde yayınlanan başyazıda, sorunların "medya endüstrisi dışındaki bazı aktivistler" tarafından çıkarıldığı iddia edilmişti.

Bu başyazı birkaç başka gazetede de yayınlanmıştı.

Ancak bazı gazeteler, başyazıya katılmadıklarını belirten notlar yayınlarlarken, bazıları ise Haftalık Güney gazetesine destek için gazeteyi eleştiren başyazıya hiç yer vermedi.

Gazete çalışanlarını kaynak gösteren bazı haberlerde, anlaşmazlığın Salı günü akşam saatlerinde çözüldüğünü belirtiyor.

Detayları net olmayan anlaşmaya göre, gazetenin Perşembe günkü sayısı normal bir şekilde yayınlanacak ve çalışanlar cezalandırılmayacak.