Oldukça sıcak bir ortamda başlayan Basın Kahvaltısı’na TGH Başkanı  ve Jüri üyesi Nebahat Güçlü  ile Başkan Yardımcısı Ali Kurtuldu, Türk Basın Birliği Başkanı Mehmet Atak ve Başkan Yardımcısı ve Jüri üyesi Hüseyin M. Dörtyol, Yönetimden Erdal Altuntaş , Kadir Taçgın ve Adil Yiğit,  Ön ve Nihai Jüri üyeleri yazar Esma Arslan ve Nuray Paulsen ve Ali Akdemir, NDR’den Karaman Yavuz,  çeşitli medya organları temsilcileri Kemal Doğan, Nebahat Uzun,  eski başkan İkbal Özakıncı,  Şair-yazar Süleyman Kayhan, Mustafa AkpolatHurşit Köse ve  Ertaş Akçelik  katıldılar. Kahvaltı sonrası başlayan oturumu Hüseyin M. Dörtyol  yöneltti.

KAHVALTIDA NEBAHAT GÜÇLÜ- MUSTAFA AKPOLAT TARTIŞMASI



Davet sahipleri adına açış konuşmasını  yapan İkbal Özakıncı herkese ‘’Hoş geldiniz’’ derken,  HTBB’nin faaliyetleri hakkında verilen bilgiler ve yeni TGH yönetimine başkan Nebahat Güçlü’nün şahsında sunulan başarı dileklerinden sonra, görüşmeler bölümünü yöneten Hüseyin M. Dörtyol,  ilk sözü Güncel Dergisi ve Radyosu yayın yönetmeni Mustafa Akpolat’a verdi.

Mustafa Akpolat konuşmasında, NDR Muhabiri Karaman Yavuz’un TGH üzerine yaptığı kısa bir haber üzerine, TGH Başkanı Nebahat Güçlü’nün  14 Aralık’ta TGH’da yapılan  toplantıyı ‘’Basın toplantısı değil, bilgilendirme toplantısı’’ olarak belirterek NDR’e gönderdiği mektubun gerçeklerı yansıtmadığını öne sürerek, Nebahat Güçlü’nün yalan beyanda bulunduğunu iddia etti . Mustafa Akpolat devamla, TGH Saymanı Murat Kaplan’ın  da delege seçilmesinde usulsüzlük  yapıldığını söyledi ve  ‘’ Sayın Güçlü, henüz işbaşına gelen TGH yönetiminin başkanı olarak,  yaşanan bu 2 olaydan sonra istifa etmeyi düşünüyor musunuz ?’’  diye sordu.
NEBAHT GÜÇLÜ: ‘’ Gülünç bir soru.. Niçin istifa edeyim !’’

Mustafa Akpolat’ın her iki iddiasını cevaplamak üzere söz alan TGH Başkanı Nebahat Güçlü, istifa sorusunu gülünç olarak nitelendirdiğini belirterek,  ‘’Murat Kaplan’ın delegelik şekli konusunda ilgili kurumdan bize gönderilen yazı dosyamızdadır. Bunu açıklamak gereğini bile duymuyoruz. Aksini iddia edenler bunu  kanıtlarıyla ortaya koymalıdırlar.
14 Aralık’ta üye derneklerimizin katılımıyla yaptığımız ‘Bilgilendirme Toplantısı’na Türk Medyası’nı da dinleyici olarak davet ettik.  Nitekim, bu toplantı aşamasında medyadaki arkadaşlarımıza kesinlikle soru sorma hakkı  vermedik.  Toplantımız sona erdikten sonra  şahsıma yöneltilen bazı sorular üzerinde  görüşlerimi belirttim. Bu konu davet yazımızda da belirtilmişken, sayın Akpolat’ın kelimeler üzerinde bu kadar hassasiyetle durmasını anlamak mümkün değildir. Akpolat’tan bir medya mensubu olarak daha başka ve olumlu konulara eğilmesini bekleriz’
’ şeklinde konuştu.

TGH Başkan Yardımcısı Ali Kurtuldu da genel olarak Başkan Güçlü’nün sözleri doğrultusunda konuşurken, bazı konuşmacılar da, esas gündem maddeleri görüşülmeden bu şekilde bir konunun en başta konuşulmasını eleştirdiler. Konunun bu şekilde açıklanmasını doğru bulmadığını söyleyen Adil Yiğit ise,TGH'da YK odasında yaklaşık 8 basın mensubunun sorularına cevap verilmesine rağmen, Nebahat Güçlü’nün TGH’da medya mensuplarıyla yaptığı sorulu-cevaplı görüşmeyi ‘ sıradan bir toplantı’  olarak nitelemesini basına yapılan saygısızlık olduğunu açıklayarak, herşeye rağmen Güçlü'ye yeni görevinde başarılar diledi ve konunun abartılmadan saygı temelinde yürütülmesini önerdi.

Yaptığı kısa bir haberde kullandığı  iki kelimelik ‘Basın toplantısı’  sözüyle adeta gündem yaratan NDR muhabiri Karaman Yavuz ise, bazı internet haber sitelerinde yer bulan 14 Aralık’taki TGH toplantısı üzerine, bu konuda görüşme yapmak üzere başvuruda bulunduğu Başkan Güçlü’den randevu alamadığı için, mecburen 3 haber sitesindeki bilgilere dayanarak, önyargısız kısa bir haber yapmak zorunda kaldığını ifade etti. Başkan Güçlü ise ,  geçmişte yaşanan bazı olumsuzluklar karşısında, şu aşamada henüz Alman medyasına röportaj verme düşüncesinde olmadıkları gerekçesiyle, Karaman Yavuz’ın görüşme isteğine olumlu cevap verilmediğini sözlerine ekledi ve Alman Medya'sının konu Türkler olunca hep olumsuzlukları öne çıkardığını belirterek "Karaman ben sana bu konuyla ilgili haber yapma dedim" açıklamasında bulundu.


MUSTAFA AKPOLAT  ÖDÜL YARIŞMASINA KATILMAKTAN VAZGEÇTİ


Basın kahvaltısında Mustafa Akpolat’ın ortaya attığı iddialar ve bu konuda  Nebahat Güçlü ve diğer konuşmacıların  görüş belirtmeleri üzerine hayli uzayan toplantı, basın mensuplarının başka başka toplantı randevuları da olması sebebiyle ,esas gündem maddelerinin görüşülmesine fırsat kalmadan  sona erdi.

Daha sonraki gün Hamburg Türk Basın Birliği’nin ortak iletişim sitesine bir mail gönderen  Güncel Dergi ve Radyosu’nun Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Akpolat, NDR’e gönderdiği yazı ve sözlü beyanları ile Güçlü’nün gerçekleri yansıtmadığını,  başkan olmadan önce Jüri üyeliğine getirilen Nebahat Güçlü’nün, daha sonra  TGH Başkanı seçilmesi sebebiyle, 13 Ocak’ta yapılacak Ödül Yarışması Jüri üyeliğinden  ayrılması gerektiğini ;  bu görevden çekilmediği taktirde  ise  şahsen bu yarışmaya iştirak etmeyeceğini  bildirdi.

Öte yandan, basın kahvaltısındaki bu tartışmalar ve Mustafa Akpolat'ın Facebook'ta da paylaştığı son yazısı üzerine, TGH yönetiminin de bu konulardan duyulan üzüntüyü dile getiren bir mektup hazırlığı içinde olduğu öğrenildi.