Avrupa’nın çeşitli kentlerinden üyelerin katılımıyla Türk Sosyal Demokratlar (TSD) Derneği’nin salonunda düzenlenen toplantıda Genel Kurulu, Güven Toymaz, Muharrem Özsöz ve Filiz Doğan’dan oluşan Divan Heyeti yönetti.



Seçim sonucunda ATGB Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

Başkan Işın Toymaz, II. Başkan Atila Azrak, Sayman Kemal Çalık, Genel Sekreter Fuat Ateş, üyeler Gürsel Köksal, Fikret Aydemir, Muharrem Özsöz. Ömer Yaprakkıran ise yönetim kurulu yedek üyeliğine seçildi.

TÜM KARAMSAR TABLOYA RAĞMEN ATGB YAŞATILMASI GEREKEN BİR MESLEK ÖRGÜTÜ“

Başkanlığa seçildikten sonra bir konuşma yapan Işın Toymaz, „Daha önce 250’ye yaklaşan üye sayısına rağmen Avrupa’daki Türkçe medyadaki çöküşle birlikte üye sayısı azalan ATGB, Türkçe habercilik yapanların örgütlenmesi adına önemli bir oluşum.



   Işın Toymaz                                                             Gürsel Köksal

Her türlü karamsar tabloya karşın, Avrupa’da Türkçe gazetecilik yapanların, Türk medyasında çalışanların ya da Avrupa medyasında görev yapan medya emekçilerinin birlikteliğini ve interaktif çalışmasını sağlayan, bilgi ve fikir paylaşımına olanak sunan, yeri geldiği zaman hem Avrupa hem de Türkiye’deki basın emekçileriyle dayanışan yaşatılması gereken bir meslek örgütü“
dedi.


TÜRKÇE MEDYADAKİ KAN KAYBI ATGB’Yİ DE VURDU“

Öte yandan ATGB’nin geçen dönemki Başkanı Gürsel Köksal Avrupa’da özellikle de Almanya’da Türkçe medyada yaşanan kan kaybının ATGB’yi de önemli ölçüde etkilediğine işaret etti.



ATGB kurulduğu dönemde yayınlanan birçok Türkçe gazetenin artık yayınlanmadığına ve Avrupa’da profesyonel çalışan Türk gazetecilerin sayısında büyük ölçüde azalma kaydedildiğini vurgulayan Köksal internet ve televizyon mecralarında faaliyet gösteren gazetecilerin sayısındaki artışa rağmen, çalışmalarından profesyonel düzeyde karşılık alamadıklarını belirtti.


BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİNE KARŞI ÇIKTIK“

Avrupa’daki Türkçe gazeteciliğin gerilemesinde göç sürecinin etkisi kadar tüm medya dünyasındaki devinimlerin ve Türkiye’deki siyasi gelişmelerin rolüne de dikkat çeken Köksal „Hem bulunduğumuz ülkelerde hem de Türkiye’de iletişim özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması yolunda mücadelenin bir parçası olmaya, diğer meslek örgütleriyle bu mücadeleyi kamuoyunun gündemine taşımaya çalıştık. Haksızlığa uğrayan gazetecilerle dayanışma içinde olduk. Bulunduğumuz ülkelerde Türkçe’nin iletişim ve kültür dilinin yaşaması konusunda toplumun öncülerine eşlik etmek için çaba harcadık“ diye konuştu.

ATGB’YE YENİ TÜZÜK

Diğer taraftan ATGB’nin Genel Kurulu’nda kurumsallaşmasını kolaylaştıracak yeni tüzük oluşturulmasına, ATGB’nin yeniden kurulacak internet sitesi ile daha aktif konuma getirilmesine ve dijital bülten yayınlanmasına karar verildi.