Ganime GÜLMEZ

Almanya’da, günlük olarak yayınlanan “Junge Welt” (Genç Dünya) Gazetesi; “Terör örgütlerini özgürlük hareketi” olarak tanımlamakla ve bir yayın organı değil, ‘örgüt’ olarak suçlanıyor.

Yerel seçimler 2024: CHP birinci parti, AKP ikinci oldu Yerel seçimler 2024: CHP birinci parti, AKP ikinci oldu

Yazı İşleri Müdürü Stefan Huth gazetelerine yönelik baskılara ilişkin açıklamasında şunları belirtti: “Gazetemizin yasaklanabileceğinden kaygı duyuyoruz. Ancak pek çok insanın bizimle dayanışma içinde olması, umut ve cesaret verici. Şu ana kadar Die Linke, DKP ve birkaç bölgesel yayın dışında; medya ve kurumlar bize yönelik bu suçlamaları satır aralarında bile geçmemeyi yeğliyor. Anayasayı Koruma Teşkilatı birçok özgürlük hareketi Almanya’da yasal olarak terörist görülmediği halde; Kolombiya, Bask Bölgesi, Filistin ya da diğer ülkelerdeki özgürlük hareketlerinin haberlerini vermemizi, hatta neredeyse Marx, Engels ve Rosa Lüxemburg hakkındaki tarihsel belgeleri dahi yayınlamamızı yasaklama girişiminde bulunmaya devam ediyor. 1990’dan beri süren bu soruşturmalar, 2004’te artarken, 2018 yılında ise daha kapsamlı bir soruşturma haline getirildi. Ve şimdiki aşama, bu hukuki mücadelenin son aşaması gibi görünüyor.”

Sol Parti İç Politika Sözcüsü ve gazetenin yazarlarından olan Ulla Jelpke ise gazetenin izlenmesini normalleştiren Federal Hükümete eleştirilerini yöneltirken, bir soru önergesi de sundu. Verdiği soru önergesine verilen cevapta; Federal Hükümet’in bu saldırıyla hedeflediklerini açıkça itiraf ettiğini belirtti. Adeta Marksist olmalarının dahi suç sayıldığını ve gazeteye maddi zarar verilerek, günlük basımının ve bu sayede de okuyucu tabanlarına ulaşamamalarının hedeflendiğini belirtti.

1947’de haftalık bir gazete olarak Berlin’de çıkarılmaya başlayan ve ardından Doğu Almanya’daki neredeyse en yüksek tirajlı gazete haline gelen Junge Welt; 1952'den bu yana günlük gazete olarak çıkarılıyor.