Almanya’nın ciddi haftalık siyasi dergilerinden Der Spiegel’de Maximilian Popp ve Oliver Trenkamp’ın ‘Erdoğan’a İsyan, Türk Baharı’ başlığıyla verilen haberde, halk gösterisine karşı emniyet güçlerinin şiddetle, biber gazı ile ve sert biçimde karşılık verdiğine dikkat çekiliyor.

 

Mısır’da Diktatör Mübarak rejimine karşı Tahrir Meydanın’da ayaklanmanın başlaması gibi, Taksim Meydanı’nda da adeta bir ‘Türk Baharının’ yaşandığı kaydediliyor.


 

‘ERDOĞAN’IN TURBO KAPİTALİZMİNE KARŞI PROTESTO’

 

Sözkonusu makalede, Erdoğan’ın iktidara geldiğinden bu yana kimi zaman ‘megoloman’ projeleri hayata geçirmek  istediği belirtilen haberde, Türkiye’de AKP iktidarı döneminde zengin ile yoksul arasındaki uçurumun daha da derinleştiğine dikkat çekiliyor.

 

Erdoğan’ın ‘despot’ özelliğinin hatırlatıldığı  haberde, onun kendisine karşı olan vatandaşlar, karikatüristler hatta bir futbol taraftarının stadyumda kendisini yuhalaması sonucunda hakkında dava açtığına yer veriliyor.

 

‘İSLAMCI KAPİTALİZM,  BOZUK ÜLKE, BOZUK SİYASET’

 

Türk medyasının Taksim olayları konusunda hiçbir haber yapmadığı  belirtilen haberde, CNN Türk Kanalında Taksim olaylarının yaşadığı saatlerde kadınlarla ilgili belgesel programın  gösterime girdiğine  dikkat çekiliyor.

 

Göstericilerin twitter, facebook gibi sosyal medya üzerinden iletişim kurulduğuna yer verilen haberde, bir sosyal medya kullanıcısının ‘İslamcı kapitalizm, bozuk ülke, bozuk siyaset’ şeklindeki yorumuna vurgu yapılıyor.

 

 

Haberde ayrıca, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başbakan Erdoğan’a polisin derhal Taksim Meydanı’ndan çekilmesi için çağrıda bulunduğu ancak Erdoğan’ın bu öneriyi ciddiye almadığı kaydediliyor. Hatta Erdoğan’ın göstericileri ‘aşırı uçlar’ olarak değerlendirdiğine  dikkat çekiliyor.

 

Haber şu yorumla sona eriyor : ‘’Halkın bu direnişi Erdoğan’ın kariyeri  boyunca kendisini  yalnız bırakmayacak. Üçüncü bir havalimanı, ikinci bir boğaz köprüsü, İstanbul’da olimpiyatların oynamasını sağlayabilir. Bir yıl sonra da Cumhurbaşkanı adayı olabilir. O zaman barışçıl bir biçimde  halk gösterilerine karşı Erdoğan’ın askerlerinin şiddetle karşılık vermesini insanlar hep hatırlayacak’.

 

‘ERDOĞAN BASKI ALTINDA’

Alman Devlet Kanalı ARD’nin internet sayfasında ise ‘Êrdoğan Baskı Altında’ başlığıyla verilen haberde, Gezi Park isyanının  halk ile hükümet arasında bir güç denemesi anlamına geldiği belirtildi.

 

Erdoğanın iktidar ageldiğinden beri en büyük  kitle hareketi olduğuna vurgu yapılan haberde, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un polisin göstericilere şiddet kullanılmasını eleştirdiği belirtildi.