GAUCK'UN ELEŞTİRİLERİNE KAYITSIZ KALMADI

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Ankara'da ODTÜ'lü öğrencilere yaptığı konuşmada AKP hükümetini fikir özgürlüğünü kısıtlama eleştirisi yöneltmiş ve
hükümetin yargı ve polis teşkilatlarında yaptığı tasarruflardan da “kuvvetler ayrılığı” adına endişe duyduklarını açıklamıştı. Gauck, Türkiye'de 30 Mart seçmleri sürecinde Twitter ve You Tube gibi sosyal medya sitelerinin kapatılmasını da eleştirmişti. Gauck'un eleştirilerine Erdoğan'dan aynı sertlikte yanıt geldi.

GAUCK'A NSU CİNAYETLERİNİ HATIRLATTI

 Dün partisinin Meclis'teki grup toplantısında konuşan Tayyip Erdoğan Gauck'un sözlerinin devlet adamı nezaketine yakışmadığını ifade ederek, “Alman Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'nin iç işlerine müdahale” sayılabilecek sözler sarfettiğini söyledi. Gauck'un Türkiye'ye eleştireceğine Almanya'da evleri yakılan Türkler ve faillerin kimi devlet kurumlarınca kollanması konusunda açıklama yapması gerektiğini söyledi. NSU terör örgütü cinayetlerine de değinen Erdoğan Gauck'un önce bu konuların hesabını vermesi gerektiğini belirtti. Gauck'la iki saate yakın başbaşa görüştüğünü anlatan Erdoğan, bu görüşmede Gauck'un kendisine herhangi bir eleştiriden söz etmediğini söyledi. Erdoğan, Gauck'un eski bir rahip olduğunu hatırlatarak, “Galiba kendisini hala rahip zannediyor, bize vaaz vermeye kalkıyor,” diye konuştu.

ALMAN BASININA MANŞET OLDU

Erdoğan'ın Gauck'a tepkisi anında Alman basınında yankı buldu. Büyük gazetelerin internet portalları haberi anında girerek “Erdoğan Gauck'un yumruğuna aynı sertlikte cevap verdi” manşeti attı. Spiegel Online haber sitesi ise haberi “Erdoğan 'papaz' Gauck'a saldırdı” başlığıyla verdi.

Der Spiegel dergisinin sitesi Erdoğan'ın konuşmasına "Erdoğan 'papaz' Gauck’a saldırdı" başlığıyla yer verdi.

Stuttgarter Nachrichten "Erdoğan, eleştiriyi içişlerine karışma diyerek sert bir şekilde geri çevirdi”.

Süddeutsche Zeitung "Erdoğan’dan Türk hükümetine karşı eleştirisinin ardından 'papaza' içişlerine karışıyor suçlaması".

 Stuttgarter Zeitung gazetesi, Joachim Gauck'un Türk hükümetine ve Başbakan Erdoğan'a son derece net mesajlar verdiği görüşünde. Yorumda Erdoğan'ın Avrupa Birliği konusunda nasıl bir politika izleyeceğini göstermesi gerektiği vurgulanıyor:

 ERDOĞAN, BAŞINA BUYRUK BİR DESPOT

"Son aylarda Türkiye Başbakanı Erdoğan dünyaya kendini bir 'demokrat' olarak değil, 'başına buyruk bir despot‘ olarak sundu. Bu açıdan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Erdoğan'a karşı net ve nesnel şekilde formüle edilerek yönelttiği eleştiri, Erdoğan için büyük bir şans. Şimdi Erdoğan'ın bu şansı kullanıp kullanmayacağı bekleniyor. Bugüne kadar kendisini eleştirenleri ya siyasi olarak yok etti ya da onları görmezden geldi. Gauck ise topu ona attı. Şimdi kendinden emin Başbakan Erdoğan'ın ülkesinin Batı'ya yönelmesinden yana mı karşı mı göstermesi gerekiyor. Avrupa Birliği'ne karşı mı yoksa yana mı?"