10 Ocak, 12 Mart darbesine kadar “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. Darbenin ardından “bayram” olmaktan çıkarılan gün "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladı.

Bugün hala pek çok gazeteci kendi iş kolunun yasası olan 212 sayılı yasaya tabii olmadan çalışıyor. İnternet gazetecileri ise hala bu yasa kapsamında değil. 

10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı.

GÜNÜMÜZ TÜRKİYE'Sİ

Türkiye'deki muhalif basın ve basın mensuplarının yaşadıkları zorluklar, haberlerinden dolayı gözaltı ve tutuklamalar, sansür uygulamaları, mahkeme kapilarında 'casus muamelesi' görererek müebbet cezayla tehdit edilmeleri acı bir gerçekliktir. Günümüzde üzülerek görüyoruz ki yandaş ve tek tip çizgiya sahip, mevcut hükümeti eleştirmeyen bir medya özlenmektedir. 

TGC"DEN RAPOR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) 2015 Aralık ayında açıkladığı roporda “Özgürlük İçin Basın” raporunda ise “Eleştiriye tahammülsüzlük, trol saldırıları ve iktidar yanlısı yazarların ve gazetecilerin oluşturdukları bezdirme, caydırma saldırıları yüzünden daha birkaç yıl öncesine göre birçok hassas konunun iktidarın düşüncesinden farklı yaklaşımlarla ele alınması imkânsızlaşıyor” denildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti başta olmak üzere, Uluslararasi Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü raporlarına göre, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarıyla birlikte, cezaevlerinde 33 gazeteci haberlerinden dolayı tutukludur. Yargılanan gazeteci sayısı ise 200’ü aşmış durumda..Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2015 yılı raporunda, “medyanın koşullarının Türkiye’de kötüleştiğine” vurgu yapılarak, Türkiye, Çin, Mısır, İran ve Eritre’nin ardından dünya çapındaki “en kötü beşinci zindancı” olarak nitelendirildi. 

BASININ ÖZGÜR OLMADIĞI BIR TOPLUM, ÖZGÜR OLAMAZ

Yaşadığımız 2016 yılında AB'ye aday bir Türkiye'de eleştirel ve muhalif çizgideki basın mensupları anti demokratik yöntemlerle susturulmak istenmektedir. Basının ve basın mensuplarının özgür olmadığı bir toplumun ne kadar özgür olacağı sorgulanmalıdır.

10 OCAK TUTUKLU GAZETECİLERLE DAYANIŞMA GÜNÜ

10 Ocak 2016 Çalışan Gazeteciler Günü'nde, gazeteciler üzerindeki her türden keyfi ve siyasi baskılar son bulmalı ve tutuklu tüm gazeteciler serbest birakılmalı diyoruz. Üzgün olduğumuz bir günde kutlama gösterisinin yaşadığımız gerçekliklere ters düşmesini dikkate alarak, 10 Ocak 2016 gününu tutuklu tüm meslektaşlarımızla dayanışma günü olarak ilan ediyoruz.

TÜRKİYE DE GAZETECİLER SOKAĞA ÇIKIYOR


Gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde taleplerini dile getirmek için İstanbul’da saat 12.00’da Tünel Meydanı’nda, Ankara’da saat 13.00’da Yüksel Caddesi’nde eylem yapacak. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve DİSK/ Basın-İş Sendikası tarafından yayımlanan ortak bildiride, “Baskılara, işten atmalara, şiddete, tutuklama ve cezalara hayır demek için, “Artık yeter, gerçekten ‘haber’ yapmak, üretmek, çalışmak istiyoruz’ demek için sokağa çıkıyoruz” denildi.