Guardian'ın manşetinde Avrupa'ya giden Suriyeli mülteciler var. Haberin başlığı 'Bir milyon mülteci Avrupa'ya ulaştı'.

'2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük göç dalgası'

Gazete, Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) yeni açıkladığı verileri aktarıyor.

Haberde özetle şu bilgiler yer alıyor:

"Uluslararası Göç Örgütü, bir milyondan fazla kişinin 2015'te illegal yollardan Avrupa'ya ulaştığını açıkladı."Bu, kıtanın, 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde yaşadığı en büyük kitlesel göç dalgası. "IOM'a göre Avrupa'ya ulaşan 1 milyon 504 kişinin büyük çoğunluğu, 816 bin 752 kişi, kıtaya deniz yoluyla Yunanistan'a gelerek girdi.

"150 bin 317 kişi deniz yoluyla İtalya'ya gitti. 34 bin 215 kişi ise Türkiye - Bulgaristan sınırı gibi yerlerden kara yollarıyla gitti." "Save the Children (Çocukları Koru) örgütünün kampanya direktörlerinden Kirsty McNeill, 'Bir milyon mülteciye cömertçe yardım eden birçok Avrupa ülkesi ve insana rağmen Avrupa, korunmasız mülteci çocuklara sahip çıkmak ve yardım etmek ve de ailelerinin sularımızda boğulmasını durdurmak için çok az şey yapıyor' dedi."

İngiltere Sangin'i ve Afganistan'ı tartışıyor

Afganistan'ın güneyindeki Helmand Eyaleti'ne bağlı stratejik önemdeki Sangin kasabasında Taliban militanları ile uluslararası güçlerin desteklediği Afgan kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Sangin'in büyük bölümünün Taliban'ın eline geçtiği belirtiliyor.

Guardian, Sangin'deki çatışmalara iki tam sayfa ayırmış.

Gazetenin yazarı Simon Tisdall, Singan üzerinden Afganistan'a yönelik olarak 14 yıl önce başlatılan askeri müdahaleyi tartışıyor. Tisdall, "ABD ve Nato'daki müttefiklerinin 14 yılın sonunda barışçıl, istikrarlı, refah içinde, batı yanlısı bir demokrasiyi kurmakta başarısız olduklarını" yazıyor.

Tisdall yazının sonunda, "Afganistan'dan çıkartılacak en büyük dersin askeri müdahalelerin ortadaki durumu daha da kötüleştirmesi olduğunu" belirtiyor.

Independent'ın manşetinden Sangin savaşı şu cümlelerle aktarılıyor: "100'den fazla İngiliz askeri, Afganistan'ın en tehlikeli kasabası Sangin'i özgürleştirmek ve korumak için öldü. Şimdi Taliban geri döndü. İngilizler de…"

Gazetenin savunma editörü Kim Sengupta, Sangin çatışmalarıyla ilgili bir analiz kaleme almış.

Sengupta özetle şunları söylüyor:

"Çatışmaları yürütmesi beklenen Afgan güçleri silah eksiklikleri olduğunu söylüyor. ABD'nin isyancı mevzilerine hava saldırısı düzenlemesini istiyorlar. Bununla birlikte Afgan askerleri ve polisler, çok büyük bir hata yaptığını söyledikleri kendi hükümetlerini suçluyorlar. Eşref Gani seçimleri kazandıktan sonra, Pakistan'ın Taliban saldırılarını planlamakla suçlayan halefi Hamid Karzai'nin politikalarını tersine döndürmüştü. Yeni Devlet Başkanı, Pakistan'a ilk ziyaretinde protokolü çiğneyerek seçilmiş hükümet yerine ordu ve istihbarat servisini ziyaret etmişti. Amaç Taliban'ı müzakere masasına getirmek ve şiddeti sonlandırmaktı. Ancak bunların hiçbirisi olmadı."

Telegraph ise 2006'da Sangin'de yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren İngiliz askerlerin aileleriyle konuşmuş.

Aileler ortadaki durumdan dolayı kızgın ve üzgün olduklarını belirtmişler, "askerlerin kendilerini feda etmelerinin işe yaramamış olduğu hissine kapıldıklarını" söylemişler.

Aylan Kurdi'den Noel mesajı

Independent'taki bir diğer haberde Ege denizinde boğularak yaşamını yitirmesi ardından sahildeki cesedinin görüntüleri dünya çapında ses getiren Aylan Kurdi'nin ailesiyle ilgili.

Independent, TV kanalı Channel 4'da alternatif bir Noel mesajı yayınlayacağını ve mesajın Aylan Kurdi'nin babası tarafından okunacağını yazıyor.

Independent konuşmanın Noel günü TSİ 17.35'te yayınlanacağını yazıyor.

Baba Abdullah Kurdi'nin konuşmasında "bütün dünyaya Suriyelilere kapılarını açma çağrısı yapacağı ve barış ile güvenlik arayışındaki tüm insanlara empati gösterilmesini isteyeceğini" yazıyor Independent.

Oxford Üniversitesi'de heykel kaldırma tartışması

İngiltere'nin Oxford kentinde Oxford Üniversitesi'nde bulunan Cecile Rhodes heykelinin kaldırılmasıyla ilgili tartışma büyüyor.

Üniversitenin öğrencileri 1800'lerin sonlarında İngiliz sömürgesi Güney Afrika'nın başbakanlığını yapan işadamı Cecil Rhodes'un okuldaki heykelinin kaldırılması için bir kampanya yürütüyor.

Rhodes'un kurduğu Rhodes Vakfı bugün de faaliyetlerini sürdürüyor ve vakıf Oxford'da okumak isteyen öğrencilere burs veriyor.

Öğrenciler, "ırkçı ve emperyalist olması nedeniyle Rhodes'un heykelinin sökülmesini" talep ediyor.

Times'ın bugün görüşlerine başvurduğu Güney Afrikalı tarihçi, eski bir Rhodes Vakfı bursiyeri RW Johnson, Rhodes'un heykelinin kaldırılması kampanyasının IŞİD'in tarihi eserleri yok etmesine benzer olduğunu söylemiş.

Tartışma, Financial Times'ta, gazetenin editoryal görüşlerinin aktarıldığı sayfada da ele alınmış.

FT özetle şu görüşü savunuyor:

"Bir heykel sadece modern ahlakı rencide ettiği için yerinden kaldırılamaz."

Independent'ın haberinde ise Oxford Üniversitesi yönetiminin krizi aşmak için yeni bir çözümü önereceği belirtiliyor.

Bu plana göre heykel yerinden kaldırılmayacak ama heykelin yakınlarına Rhodes'la ilgili bilgiler içeren bir levha konulacak ve levhada Oxford Üniversitesi'nin, Rhodes'un birçok görüşünü paylaşmadığı da yazılacak.