Bir bir gidiyor yakınlarımız
"Hoşça kalın gene görüşmek üzere“ demeden
Tek söz söylemeden gidiyorlar
Son bir kez sevgiyle
Çevrelerine bakarak gidiyorlar

Değerli ağabeyimiz, Hocamız Ressam Hasan Pekmezci’den aldığım bir elektronik mektupla sevgili öğretmenimiz Mahmut Makal’ın da sonsuzluğa yolcu edildiğinin haberini aldım. 

Çok üzüldüm. Mahmut Makal’ı Fakir Baykurt öğretmenimiz vasıtasıyla tanıdım. En son Mahmut öğretmenimizle sohbetim Fakir Baykurt’u sonsuzluğa yollama töreninde oldu. İkimiz de konuşmacıydık. Yanıma oturdu Fakir Hoca’nın Almanya’daki çalışmaları hakkında elbette bilgi sahibiydi onunla sürekli yazışıyor ve telefonlaşıyordu. Buna rağmen Fakir Baykurt’un Almanya’daki çalışmaları hakkında bana onlarca soru sordu ve söylediklerimi kesmeden dinliyor ve sürekli not alıyordu. Yanımızda öykü yazarı ve benim Lisede Spor ve resim öğretmenim olan Osman Şahin oturuyordu. Osman Öğretmenim de onun sorularını ve ikimizin anlattıklarımızı candan dinledi yer yer başını sallayarak tastik ediyordu ama ne söze karıştı nede bir tek kelime söyledi. Benim anlattıklarımdan aldığı notlardan sonra hazırladığı konuşması üzerinde kurşun kalemle bazı değişiklikler yaptı.

Ben bu buluşmada kendi kendime “demek ki büyük sanat adamı çok konuşan değil soran, dinleyen ve duyduklarından önemli gördüklerini not alan insandır.” dedim.

Mahmut Makal ve Osman Şahin öğretmenlerim burada da beni eğitmiş, düşündürmüş ve edebiyat penceremi biraz daha büyütmüş oldular. 

Şimdi o anı düşününce gözlerime yüklenen bulutların yağmura dönüşmemesini önleyemedim.

Elbette Mahmul Makal öğretmenimiz sonsuzluktaki yıldızlar arasında başta Fakir Baykurt, Can Yücel, Asım Bezirci, Yaşar Kemal, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Sennur Sezer, Saıt Faik, Orhan Kemal, Halit Çelenk ve daha birçok devrimci yazın ve sanat insanıyla birlikte olacaktır.

Tüm devrimci demokrat Köy Enstitülülerine, edebiyat ve sanat dostlarına sabır ve uzun bir ömür diliyorum.