Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia: Sayın Metropolit, İzmir ve civarındaki yaklaşık bin kişilik Yunan, Rus, Gürcü, Ermeni ve diğer Ortodoks cemaatlerinin dini lideri olarak burada görev yapıyor..

İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras: Bizler hepimiz tek bir Tanrı’nın temsilcileriyiz. İnsanlığın ve barışın devam etmesi için çalışıyoruz..

İZMİR METROPOLİTİ ONURUNA RESEPSİYON

Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu’nda İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras onuruna bir resepsiyon verildi.

Başkonsolos Argyro Papoulia ve eşi Nikos Stefanou’nun evsahipliğinde verilen resepsiyona Almanya Başkonsolosu Dr. Rainer Lassing, İtalya Konsolosu Luigi İannuzzi, Romanya İzmir Başkonsolosu Mioara Ștefan, Çin Başkonsolosu Zengxian Liu, T.C. Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Sibel Algan, Ukrayna Fahri Konsolosu Hikmet Çetin Güvercin, Kuzey Yunanistan Yunan-Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Türkiye temsilcisi Musa Turan, İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar, Metr. Arch. Lorenzo Pireto, Papaz James Buxton, İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkan Yardımcısı Teodora Hacudi, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aysel Öztezel, IZIKAD Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, Koruncuk Derneği Başkanı Işıl Nişli, Ege Bölgesi Türk-Yunan İşadamları Derneği Başkanı Nikola Hacudi, İzmir Rum Ortodoks Cemaati Yönetim Kurulu Üyesi Dimo Haralambidi, EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Barış Kaşka, Hilton İzmir Otel Genel Müdürü Olivier Vetter başta olmak üzere gazeteciler, Yunan ve Ortodoks Rum cemaatlerinin üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

94 YIL ARADAN SONRA ATAMA YAPILMIŞTI

Bartholomeos Samaras, 1922’den sonra ilk defa 2 yıl önce, Ekümenik Patrik Bartholomeos ve Kutsal Sensinot Meclisi’nin kararıyla İzmir’e Metropolit olarak atanmıştı. Önümüzdeki Pazartesi gününün Samaras’ın isim günü olması nedeniyle verilen resepsiyonun açılış konuşmasını İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia yaptı.

Ardından İzmir Metropoliti Samaras da konuklara hitap etti. Bir ay önce de Patrik Barholomeos onuruna yine Başkonsolosluk binasında bir resepsiyon verilmiş, ancak rahatsızlığı nedeniyle Patrik katılamamıştı.

MÜSLÜMAN ALEMİNE HAYIRLI RAMAZANLAR

İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia yaptığı konuşmada, 1922’den sonra ilk defa İzmir Metropoliti olarak bundan iki sene önce Bartholomeos Samaras’ın atandığını söyleyerek, “Kendileri iki senedir bizlerle birlikte. İzmir ve civarındaki yaklaşık bin kişilik Yunan, Rus, Gürcü, Ermeni ve diğer Ortodoks cemaatlerinin dini lideri olarak burada görev yapıyor. Ve bizler bu gece, kendisinin önümüzdeki Pazartesi (11 Haziran) günü kutlanacak isim günü için toplanmış bulunuyoruz. Tüm misafirlerimize bizleri onurlandırdıkları ve buraya geldikleri için teşekkür ederiz. Ayrıca kendisi ile birlikte diğer dinlerin temsilcileri de burada. Hıristiyanların mezhepleri temsilcileri ve Yahudi dostlarımızın yanı sıra Türk arkadaşlarımız da bizlerle beraber. Müslüman alemi için de ‘Hayırlı Ramazanlar’ dileklerimi iletiyorum” diye konuştu.

DÜNYA BARIŞI VE ÜLKEMİZ İÇİN DUA EDİYORUZ

İzmir Metropoliti Samaras ise, Başkonsolos Papoulia’ya bu akşamki davet için teşekkür ederek şöyle konuştu:

“Kendileri gerek görevi itibariyle, gerekse kendi isteğiyle bu geceki etkinliğimizi düzenledi. Kendisine yürekten teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu gece sizleri, değerli konukları tek tek seçerek davet etti. Bu gece sadece Ortodoks dostlarımız burada değil, Yunanistan ve Ortodokslara saygı ve sevgi gösteren dostlarımız da bizlerle beraber. Yunan Dışişleri Bakanlığı temsilcisi, saygıdeğer büyükelçi bu gece bizlerle beraber. Yunanistan’ın Ankara temsilcisi olarak, bölgemizde bulunan Yunanistan Başkonsolosluğu ile olan yakın işbirliği için de kendisine teşekkür ederim. Ayrıca kendisine bir konu için daha teşekkür etmek istiyorum. Dışişleri Bakanlığı’mız ve hükümetimiz, gerek Patrikhane’miz, gerekse de Ekümenik Patrik Hazretlerimize büyük ilgi gösteriyor ve her türlü yardımda bulunuyor. Daha önceki görevim İstanbul Patrikhanesi’nin başkatipliği olduğu için, hükümetle ve dışişleri bakanlığı ile ilişkileri çok yakından takip eden biriyim. Bize verdikleri desteğin farkındayım. Ayrıca bir kez daha buraya gelen tüm konuklara ve yerel yönetimlere teşekkür etmek istiyorum. Kendileri biz Ortodokslara dini vecibelerimizi yerine getirmek için her türlü kolaylığı ve desteği sağlıyorlar. Bu vesileyle bu gece aramızda bulunan İtalyan, Almanya, Romanya ve Çin başkonsoloslarına ve diğer temsilcilere de teşekkür ederim. Sayın Başkonsolos bana bu fırsatı verdiğiniz, gösterdiğiniz hassasiyete bir konu için daha değinmek isterim. Buradaki diğer dini temsilciler de bizlerle birlikte. Katolik başpiskoposumuz, Anglikan rahibimiz, Yahudi Cemaati Başkanı da bizlerle birlikte. Bizler hepimiz tek bir Tanrı’nın temsilcileriyiz. İnsanlığın ve barışın devam etmesi için çalışıyoruz. Hepimiz dünya barışı ve bulunduğumuz ülkemizin gelişmesi için duacı olmalıyız. İstikrar ve barış için ülkemizin, komşu Yunanistan ve diğer tüm diğer tüm komşu ülkelerle iyi ilişkilerinin devam etmesi için de dua etmeliyiz.”

Fulya OMAÇ / Çeşme