81'inci İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen 12'nci Sinema Burada Festivali, bu yıl da zengin içeriğiyle sinemaseverlerle buluşuyor. 9 Eylül’e kadar sürecek olan sinema serüveninin Kültürpark İzmir Sanat’ta düzenlenen açılış töreni renkli görüntülere sahne oldu. 'Tasarım Filmleri ve Politik Filmler' temalı bu yılki festivalin onur konukları Selma Güneri, Yusuf Sezgin ile genç oyuncular Ezgi Mola ve Barış Falay, ödüllerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan aldı. Festivalin özel konuğu, fuarla yaşıt olan yazar Tarık Dursun K. da katılımcılardan ilgi gördü.

Ödül töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, festivalin 2002 yılından bu yana düzenlendiğini, 2006 yılında ise temalı filmler uygulamasına geçildiğini hatırlattı. Başkan Kocaoğlu, "Festival katılımcılarına İzmir halkı adına teşekkür ediyorum" dedi.

Sinemaya emek verenler dalında ödül alan Selma Güneri, bugüne kadar bir çok ödül aldığını ancak bu ödülün diğerlerinden çok farklı olduğunu söyledi. Güneri, "Çünkü bu ödülü, Atatürkçülük’ün ve demokrasinin yıkılmaz kalesi İzmir’den alıyorum. Bu muhteşem kentin onurlu Başkanı’na saygı, sevgi ve teşekkürlerimi sunuyor ve her zaman yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum" diye konuştu. Türk sinemasının unutulmaz jönlerinden Yusuf Sezgin ise duygularını "İzmir’de çocukluğumu ve öğrenciliğimi geçirdim. 50. sanat yılımda bu ödülü almak bana onur verdi" dedi.

Festival çerçevesinde, geniş kitlelerce tanınan sinemanın umut veren isimlerine değer görülen ödülleri paylaşan Ezgi Mola ve Barış Falay da birer konuşma yaptı. Mola, "Sinemayla ödül almak çok kıymetli. Umarım uzun yıllar karşınızda olabilirim" diye konuştu. Falay ise "Bu ödül benim için çok anlamlı. Köken olarak İzmirliyim. Bu ödülü İzmir gibi hiç yaşlanmayacak insanlarla paylaşıyorum" dedi.

Bu yıl ilk kez verilen “Türk Sinemasına Katkı Özel Ödülü’nü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun elinden alan yazar 81 yaşındaki Tarık Dursun K. ise gözyaşlarını tutamadı. Başkan Kocaoğlu, geçtiğimiz mayıs ayında 81'inci yaşını kutlayan Tarık Dursun K.’yı evinde ziyaret etmişti.

12'nci Sinema Burada Festivali’nin ilk gününde, Büyük Salon’da 'Kurşun Ata Ata Biter' adlı açılış filmi gösterildi. Küçük Salon’da ise 'Hisar Kısa Film Seçkisi', 'Suçlular Aramızda', 'Korkunç Arzu' adlı filmler izleyiciyle buluştu.