Komedyen Chris Rock, Ocak 2018'de İngiltere'de çıkacağı turnede, izleyicilere cep telefonu yasağı getirdi.

Etkinliğin bilet satış sayfalarında "Chris Rock'un Total Blackout turunda cep telefonları, kameralar ve kayıt aletleri yasaktır" uyarısı yer alıyor.

İzleyiciler cep telefonlarını nereye bırakacak?

Aynı yasağın daha önce başka sanatçılar tarafından da uygulanmasıyla ortaya "telefonları koyacak yer" ihtiyacı çıkmıştı.

Youndr adlı Amerikan şirketi bunun için özel kilitli keseler üretti. İzleyicilerden telefonlarını kendilerine konser öncesi verilen bu keselere kilitlemeleri isteniyor.

Yani telefonları izleyicinin yanında kalıyor ancak özel kilit sistemi nedeniyle, konser sonunda keseler görevliler tarafından açılana kadar kullanılamıyor.

Yondr keseleriTelif hakkıYONDR

İzleyiciler cep telefonlarını bu keselere koymak zorunda kalacak.

Konser sırasında kullanıcının ihtiyacı olması halinde keseyi yetkililere götürerek açtırıyor ve gösteri alanı dışında kullanabiliyor.

Yondr şirketi cep telefonlarının hayatlarımızı ne kadar kolaylaştırdığının farkında olduklarını ancak bunun "her ortam için geçerli olmadığını" söylüyor: "Telefonlar bazen ilgimizin çok dağılmasına neden oluyor, bizi diğer insanlardan ve çevremizden koparıyor" diyor.

Yondr amaçlarının insanlara, görüntülemeye ya da yayınlamaya odaklanmadıklarında, yaşadıkları anın ne kadar güçlü olduğunu göstermek olduğunu belirtiyor.

ID dergisi editörü Hattie Collins, Chris Rock'ın hayran kitlesinin bu yasağa uymasını beklediğini ancak daha genç hayran kitlesi olan sanatçılar için bu yasağı uygulamanın daha zor olacağını belirtiyor.

Collins cep telefonlarının, sanatçıyla canlı performans sırasında daha yakın bir bağ kurmak isteyen izleyicileri de kötü etkilediğine dikkat çekiyor.

Chris Rock

İzleyiciler bu uygulama hakkında ne düşünüyor?

"Telefonuma bağlı yaşamadığımdan, telefonumu evde bırakmak benim için sorun olmaz. Toplum akıllı telefonları takıntı haline getirdi ve hayatlarının en ufak ayrıntısını bile kaydediyorlar. Chris Rock'a bu uygulama için teşekkür ederim" - Matt

"Ben doktorum ve eminim benimkisi gibi bir mesleği olan birçok kişi ya da örneğin çocuklarını bakıcıya bırakıp gösteriye gelmiş olanlar, olası bir acil durum için telefonlarını yanında isteyecektir. Bir gösteri sırasında telefonunuzun yanınızda olması kafanızı rahatlatıyor." - Grace

"Konser ya da gösteriyi hazırlayanlar çok emek harcıyor, siz de ona para verip izliyorsunuz, yani içeriği korumak, hem izleyici hem de sanatçı için önemli" - Qas

2016 Oscar ödül töreninin de sunucusu olan Rock'ın İngiltere turnesinde, sanatçının performansı kadar izleyicilerin bu yasağa nasıl tepki vereceği de konuşulacak.

Geçen yıl da Alicia Keys ve Dave Chappelle, Londra'daki şovlarında aynı yasağı uygulamış ve Yondr keselerini kullanmıştı.(BBC)