Fulya Omaç- Berlin

EGE’NİN TURİZMİ GELECEKTE ÇOK ENTERESAN OLACAK, İYİ YOLDASINIZ..

 Yıllar önce Almanya’dan Türkiye’ye turist getirmeye başlayan ve zaman içinde dev bir turizm kuruluşu olan Öger Tours’u sattıktan sonra satış anlaşması gereği bir süre piyasalardan uzak kalan Vural Öger, kurduğu yeni şirketi V.Ö. Travel ile ITB Berlin’de gövde gösterisi yaptı. Özenle dizayn edilmiş V.Ö. Travel standında bir kokteyl veren Vural Öger, sektör temsilcilerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı, adeta ‘Nerede kalmıştık’ mesajı verdi.

 ÇEŞMEYİ SEVİYORUM, PROGRAMA DA ALDIK

Kokteylde Çeşme Aktüel dergisine bir demeç veren Vural Öger, Çeşme’nin de programlarında yer aldığını, Çeşme’nin uygulamalarıyla turizmde tüm Ege’ye örnek olması gerektiğini söyledi. Öger, “Çeşme’yi seviyorum. Çeşme’de oluşan butikvari turizm umarım Ege bölgesindeki diğer destinasyonlar tarafından da aynı şekilde uygulanır. Çünkü Ege’nin geleceğinde, yüksek binalar yerine butik tarzı otellerin oluştuğu bir turizm olması gerekiyor. Hatta ve hatta bu sistemle Ege’yi Antalya bölgesinden çok daha yüksek fiyatlarla pazarlayabilirler. Bu tarzın çok büyük geleceği var. Çeşme’yi, Ege’yi programa aldık, bütün bölgelerden İzmir’e uçuyoruz” diye konuştu.

 BİN KİŞİ YERİNE 100 KİŞİ GELSİN AMA DAHA ÇOK KAZANIN

Yeni kurduğu şirketin ağırlıklı olarak Antalya’ya uçacağını, bu bölgenin özellikle Almanlar tarafından çok tutulduğunu, bunun aksini kimsenin  söyleyemeyeceğini vurgulayan Vural Öger sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biliyorum sizin arzunuz başka. Ben de Ege Bölgesi’ni her zaman tercih ederim. Tatilde hep oralara giderim. Ama turist Antalya’ya gitmek isterse, ısrarla sen İzmir’e git diyemezsin. Bu bir arz - talep olayıdır. Türkiye’ye gelen turistin yüzde 75-77’si Antalya’ya gider. Bunu böyle bilelim. Ama Ege’nin geleceği bence çok enteresan olacak. Butik turizmi Alaçatı’da başladı. Yani oteldeki butikvari bir hava, servisteki butikvari hava, çok daha yüksek fiyatlarla pazarlanabilir. Antalya bölgesinden çok daha karlı operasyon da yapılmış olur. Bin kişi yerine 100 kişi gelsin, ama daha çok kazanın. Ege’nin geleceğinde bence bu olmalı. Ortanın üzerindeki Almanlar ve diğer Avrupalı’nın gelip rahat edeceği bir ortam yaratmak, Ege’nin geleceğinde bence ana unsur olacaktır. Yani iyi bir yoldalar, bunu görüyorum. Bodrum da bu şekilde, Çeşme gibi gelişiyor. Dilerim Gümüldür, Foça ve diğer yerler de bu tarzda gelişir.”

 EGE’DE OTEL DIŞINDA HAYAT VAR, AMA ANTALYA’DA YOK

Ege’nin önemli destinasyonlarının doğa güzellikleri ve tarihi, antik kalıntılara sahip olduğunu, Ege’de otelden çıkan turistin hayata girdiğini, ama bunu Antalya’da yapamadığına dikkat çeken Vural Öger, “Burada şunu ısrarla söylemek istiyorum, ‘Herşey Dahil’ sistemini alırlarsa Ege Bölgesi’nde turizm biter. Lütfen butikvari iş yapalım, ‘Bed-breakfast / Oda-kahvaltı’ verelim. Gerisi turiste kalsın. Çünkü Ege Bölgesi onlara tarihi ve doğa güzellikleri de sunuyor. Çeşme, Foça, Ayvalık’ın bir geçmişi var.Turist otelden çıkarsa oralarda turizm de gelişir. Eğer ‘Herşey Dahil’ yapmazsanız, Çeşme’de, Ayvalık’ta yalnız otelcilik değil, yeme içme sektörü, restoranlar, kafeteryalar da gelişir. Dışarıda turist olunca orada hava da değişir. Antalya’da otelden çıkınca hiçbir şey yok. Ege Bölgesi’nde otelden çıkınca bir hayata girme imkanı var. Bu çok mühim” dedi.

 KİŞİYE ÖZEL TURİZMİ TEŞVİK EDİYORUZ

Verilen kokteyle katılan İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Vural Öger’in söylediklerine tamamen katıldığını belirterek şöyle konuştu:

“Bugün dünyaya kendini kabul ettirmiş bir turizmcinin değerlendirmesi bizim için çok önemli. İzmir’in planlamasıyla örtüşen bu bakış açısı bizi fazlasıyla memnun etti. Evet, butik tarzı uygulamasını ilk Alaçatı başlattı. Biz de bunun devamını getirmek için çalışmalar yapıyoruz. İzmir’deki tüm planlama alanların bu paralelde olmasını, dolayısıyla da doğaya, çevreye uyumlu, kişiye özel hizmet verecek bir turizmin ön planda olmasını teşvik ediyoruz. Sonuçta iyi hizmet, iyi ücret alınacak bir turizm anlayışını beraberinde getirecektir. ‘Herşey Dahil’ turizmi değil bizim istediğimiz, binlerce kişi içerisinde nerede kaldığı fark edilmeyen bir turizm anlayışı değil. Ege’ye gelen turist, çok daha özel bir mekanda tatilini geçirsin ama bunu karşılığında iyi ücret ödesin. Amacımız İzmir’de turizmi bu yöne yönlendirme.”

 SEKTÖRE TEKRAR HOŞGELDİN

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel ise kokteylde Vural Öger’le Çeşme’yi detaylı konuştuklarına dikkat çekerek, “Bir turizm duayeninin sözleri başta Çeşme olmak üzere tüm Ege için çok önemli. V.Ö. Travel piyasaya sıkı bir giriş yaptı. Bölgemiz ve Çeşme bundan çok olumlu etkilenecektir. Kendisine “Sektöre tekrar hoşgeldin” diyor, iyi bir işbirliği dileklerimi iletiyorum” dedi.