Yüzde 95’i Hıristiyan olan, yaklaşık 4 bin 600 nüfuslu kente 1000 dolayında mülteci yerleştirilince, günlük hayatın olumsuz etkileneceğini varsayan belediye, mültecilere görgü ve ahlak kurallarını hatırlattı.

Baden Württemberg Uyum Bakanlığı konuya yönelik herhangi bir açıklama yapmazken, Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) federal milletvekili Thomas Bareiß ise, Belediyenin yaptığı görgü kuralları açıklamasını savunarak, Hardheim'in eyalete örnek oluşturacağını savundu. Bareiß, " Eğer mülteciler Almanya'ya geliyorlarsa kurallarımıza uysunlar" dedi.

Baden Württenberg Mültecilerler Konseyi  Başkanı
Angelika von Loeper ise yapılan yanlış olduğunu ileri sürerek,  "bu türden açıklamalar ırkçı eğilimlere fırsat tanıyacaktır" dedi.

BİLD GAZETESİNDE ÇIKAN HABER ŞU ŞEKİLDE:

Bild
gazetesinin haberine göre, 6 Ekim tarihinde Belediye Başkanı Volker Rohm’un izniyle belediyenin internet sayfasında yer alan yazı, “Yabancı bayanlar, yabancı baylar” hitabıyla başlıyor. Başkasının bahçesinden izinsiz meyve alınmayacağından, tuvalet ihtiyacının park ve bahçelere yapılmayacağına kadar mültecilere nasıl davranacaklarını hatırlatan yazıdaki görgü ve ahlak kuralları şöyle:

 

“-Almanya’da kadınlar erkeklerle aynı haklara sahiptirler ve özgür bir yaşam sürerler. Kadınlara saygılı davranılır.

 

-Almanya’da özel mülkiyete saygı vardır. Başkalarının arsasına, bahçesine, samanlık ya da başka binalarına girilmez ve başkalarına ait meyvelere dokunulmaz.

 

-Almanya temiz bir ülkedir ve öyle de kalmalıdır. Çöpler, çöp kutularına atılır. Yoldayken çöp bir sonraki çöp kutusuna kadar götürülür ve oraya atılır.

 

-Almanya’da marketlerde alınan ürünün önce parası ödenir, sonra açılır.

 

-Almanya’da su, yemek pişirmek, yıkanmak ve temizlik için kullanılır. Aynı şekilde tuvalet temizliği de. Burada herkesin kullanımına açık tuvaletler vardır. Bu tuvaletler kullanılırsa, temiz bırakılması alışılagelmiş bir durumdur.

 

-Almanya’da saat 22:00’den sonra dinlenme saatidir ve gürültü yapılmaz.

 

-Biz de bisiklet sürücüleri için de kurallar vardır. Hem kendi hem de başkalarının güvenliği için. (Yaya kaldırımlarında bisiklet sürülmez, bir bisiklete 3 kişi binilmez, frenler tutmuyorsa onarılır ve ayaklar yere sürtülerek fren yapılmaz)


-Acil tuvalet ihtiyaçlarımızı tuvaletlere yapıyoruz; park, bahçe, çit ya da çalılıkların arkasına değil.

 

-Biz de yayalar, yaya kaldırımını kullanır. Şayet kaldırım yoksa, yolun kenarında arka arkaya gidilir. Yolda değil, yan yana ise hiç değil.

 

-Genç kızlar telefon numarası veya Facebook adresi istenilmesinden rahatsız olurlar ve kimseyle de evlenmek niyetinde değiller.”