Fulya Omaç / Çeşme

SAKIZ ADASINDA SUMA FESTİVALİ

Yunanistan’ın Sakız (Chios) Adası’nda gelenekleri yaşatmak için çeşitli festivaller düzenlenmeye devam ediyor. Bu hafta sonunda adanın Aziz Yorgis (Agios Georgios) Sikusis köyü gerçekleştirilen Suma Festivali ile şenlendi. Sakız merkezine 10 km mesafede bulunan ve eşsiz Dalyanköy - Çeşme - Çiftlikköy panoramik manzarasına sahip olan köyde düzenlenen festivale ada halkının yanı sıra tatilini burada geçiren yerli ve yabancı turistlerden oluşan yaklaşık 1.000 kişi katıldı. Yerel televizyonların ve basının da takip ettiği etkinlikte halk dansları toplulukları gece boyunca gösteri yaptılar.

SUMA GELENEKSEL BİR ÜRÜN

Finalde ise geceye katılanların da danslara eşlik etmesiyle zirve yapan eğlenceyi düzenleyen Aziz Yorgis Sikusis Kültür ve Eğitim Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Bu şenlik, köyümüzün geleneksel bir ürününü tanıtmaya amaçlamaktadır. Suma incirden yapılan bir tür içki. Köyümüzün adındaki Siku sözcüğü incir anlamındadır. Derneğimizin dans grupları bütün yıl hazırlık yaptılar. Bizi danslarıyla Yunanistan’ın çeşit yörelerine götürdüler.




Köyümüzün geleneksel müziği, şarkıları ve danslarını da, gelen misafirlerimize, ayrıca televizyonlar sayesinde daha geniş kitlelere tanıtma olanağı bulduk. Bize daha fazla çalışma gücü veren katılımcı misafirlere ve basına destekleri için teşekkür ederiz” denildi.



Dernek Yönetim Kurulu Başkan Yeorgia Zenyodi, Başkan Yardımcısı Yorgos Vekios, Sekreter Ageliki Plati, Sayman Nikolaos Monyodis ve Organizasyon Yetkilisi Maria Meni, geceye katılan misafirlerle yakından ilgilendi.