Serginin açılışı, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ali Kemal Aydın ve Türkiye Nezdinde Daimi Temsilci Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başladı.

 

Sergide 24 fotoğraf, 6 açıklama panosu, üç ekran ve bir interaktif ekranla Osmanlı İmparatorluğu'nun ve Türkiye'nin 15. yüzyıldan beri savaş ve ihtilaflardan zarar gören, kötü muamele ve baskılardan kaçıp sığınacak güvenli bir liman arayan topluluklara insani mülahazalarla kucak açışları, son dönemde de Suriye krizi karşısında, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir defa daha ümitsiz ve çaresiz kalan komşu halklara insani duygularla kucak açıp, onları misafir edişi anlatılmakta.

UNESCO nezdinde Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı "Türkiye'yi karalama kampanyalarının, Türk halkının Türk hükümetinin iyi niyetle fedakârca yaptıkları insani katkılarını dünyanın gözlerinden uzak tutma gayretlerinin yoğunlaştığı; ülkemizle ilgili uluslararası medyada çirkin iddiaların yapay olarak öne çıkartıldığı bir dönemde Birleşmiş Milletler çatısı altında Türkiye'nin bütün dünya seyrederken insanlık ve medeniyet için utanç olması gereken felaketlere nasıl el açtığını, Türk halkının mazlumlara, muhtaçlara, kurbanlara insan yapısı felaketlerden zarar gören topluluklara nasıl ayrımsız yaklaştığının göstergesiz sembolü konumundadır" dedi.

 

Sergiye sponsorluk yapan  Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Başkan Yardımcısı Bülent Cinel, Ticaret Odası Yönetim Kurul Başkanı Koray Yolcu,Efes Müze Müdürü Cengiz Topal, Paris Ticaret Müşaviri Serra Aytun, Ataşe Gökhan Çete, yazar Nedim Gürsel, Ressam Hasan Kaleşi  ve çok sayıda konuk katıldı. Sergi 15-19 Haziran tarihleri arasında açık kalacak.