Almanya’nın Stuttgart kentinde on binlerce  LGBTTIQ bireyin katılımyla “Onur Yürüyüşü” düzenlendi.

Aralarında Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Stuttgart’ın da bulunduğu 90 örgüt tarafından düzenlenen “Onur Yürüyüşü”, Marien Platz’da start aldı ve şehir merkezi Schloßplatz’da sonlandı.

4 km’lik yürüyüş güzergahına çok renklilik, çok seslilik, çeşitlilik ve damgasını vurdu. Yol kenarlarında yürüyüşü izleyen on binlerce insan da alkışlarla, sloganlarla eylemcilere destek verdi.

Verdi, Eğitim Sendikası (GEW) gibi sendikalar da oluşturdukları kortejlerle güçlü katılım sağladı.

HDK Stuttgart da, “İstanbul Gey ile dayanışıyoruz” pankartıyla, çeşitli dövizlerle HDK bayraklarıyla kendi kortejini oluşturdu.

Yürüyüş boyunca HDK’liler, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Stuttgart imzalı Almanca bildiriler dağıttı.

Bildiride, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Stuttgart’ın CSD Stuttgart öncülüğünde düzenlenen etkinliğin katılımcıları arasında olduğu belirtildikten sonra, “HDK, her ulustan, her dilden, kültürden ve inançtan işçi ve emekçilerin, ezilenlerin, kadınların, gençlerin, aydınların, sanatçıların, LGBTTIQ bireylerin hak ve özgürlüklerini savunur.” deniliyor.

“Farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği sebebiyle öldürülen, baskı gören, dışlanan LGBTTIQ bireyler kapitalist sistem tarafından görmezden geliniyor. LGBTTIQ’lerinvaroluşu suç görülüp, homofobi ve transfobi besleniyor.” saptaması yapılan bildiride, “HDK, Türkiye’de, Kürdistan’da ve Avrupa’da bir tür ırkçılık olarak gördüğü heteroseksizmi karşı mücadele yürütür.” vurgusu yapılıyor.

HDK’nın, bütün cinsel kimliklerin hiçbir ayrımcılığa uğramadan, hayatın her alanında özgürce yaşamını sürdürmesini savunduğu belirtilen bildiride, “HDK, lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel vb. LGBTTIQ’lerin maruz kaldıkları homofobi ve transfobi temelli ayrımcılığa ve şiddete karşı mücadele eder. LGBTTIQ bireylerin özgürleşmesinin heteroseksüelleri de özgürleştireceğini savunur.” deniliyor.

Bildir, “HDK, heteroseksüelliği zorunluluk olarak gösteren ve dayatan nefret söylemine ve nefret suçlarına karşı mücadele eder. Yaşasın LGBTTIQ’lerin özgürlük mücadelesi!” vurgusuyla sonlanıyor.

Necati Abay / Stuttgart