Mostra karnaval kortejindeki çeşitli hicivlerle verilen mesajlar karnavalı izlemeye gelenleri hem düşündürüp hem de gülümsetirken, Türk ve Yunanlılar birlikte eğlendi..


Mostra Karnavalı 40. yılında

Sakız Adası’nın geleneksel Apokries eğlencesi kapsamında düzenlenen Mostra Karnavalı bu sene 40. yıl coşkusunu yaşadı. Günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine dayanan ve modern karnavalların temeli sayılan Dionysos Şenlikleri’nin devamı niteliğindeki Apokries eğlenceleri yine renkli görüntülere sahne oldu. Cuma gecesi başlayan eğlenceler Pazar ve Pazartesi günü de devam etti. 1976 yılından bu yana her yıl kutlanan Pazar günkü Mostra karnavalında, korsan saldırılarına karşı kadın, erkek, yaşlı, çocuk topyekûn direnmesi sonucunda kazanılan zaferi de yaşatan ada halkı, Türk turistlerle birlikte doyasıya eğlendi. Apokries eğlenceleri adanın Thimiana, Mesta, Pirgi, Nehori, Agios Georgios Sikusi, Olimpi, Elata, Lithi, Kardamila ve Volisos köylerinde gerçekleştirildi. Türk acentelerin özel turlar düzenledikleri karnavalı yaklaşık 1.200 Türk ziyaretçi izledi.


APOKRİES EĞLENCELERİ CUMA GÜNÜ START ALDI



Eğlencelerin ilk startının da verildiği adanın güneyindeki Thimiana köyündeki bir okulun bahçesinde Cuma akşamı adada yaşayan genci yaşlısı pek çok kişi değişik kostümler, rengarenk peruklar ve yüzlerine de maskeler takarak gönüllerince eğlendiler. Bahçesinin bir bölümünde boydan boya mangallar yandı, yüksek sesli müzik eşliğinde gece geç saatlere kadar dans edildi. Ada halkının giydiği renkli kostümler ve kılıklar arasında en dikkat çeken ise kadın kostümleri giyen erkeklerdi.

Karnaval kapsamında Nehori köyünde geleneksel düğün, dans ve müzik gösterileri, Thimiana köyünde Mostra adeti, adanın güney köylerinden Pyrgi'de Karkaluses dansı, Mesta, Olimpi, Elata ve Lithi’de Kadı Ağa adeti yaşatıldı. Volisos Köyü'nde Diplos (Çifte Adeti) eğlenceleri, Agios Georgios Sikusis Köyü'nde temsili cenaze töreni adeti canlandırıldı.



KORTEJDE SURİYELİ GÖÇMEN SORUNU DA VARDI, BAŞBAKAN ÇİPRAS’A GÖNDERMELER DE

Pazar günü Thimiana köyü meydanında kökleri Ortaçağ’a uzanan Mostra adeti canlandırıldı. Bu kapsamda Sakız halkının korsanlara karşı mücadeleleri ve korsan saldırılarına karşı direniş ritüelleri sahnelendi. Talimi adı verilen bu dans gösterisinin ardından tumbia ve payavla müzik aletleriyle çalınan müzik eşliğinde karnaval korteji yürüyüşe geçti.



Avrupa’daki benzerlerini aratmayan kortejde araçlarla çekilen römorkların üstündeki maketler ve özel kıyafetlerle verilen hem siyasi hem de güncel mesajlar dikkat çekti. Yunanistan’da yaşanan Suriyeli göçmen sorunları, eğitim sistemi, Euro bölgesi sorunları, Başbakan Çipras’ın çaresizliği, Yunanistan Parlamento Binasını kodese benzetmeleri, hayvanlara kötü muamele, ağaç katliamları, bankaların adeta vatandaşları soymaları, sosyal medya çılgınlığı festivalin hiciv ile öne çıkan mesajları arasında yer aldı.



SUNUCU KLADİA TÜRK TURİSTLERE TÜRKÇE HİTAP ETTİ

Köy meydanında partneriyle karnavalın sunuculuğunu yapan adanın yerel televizyon kanalı Alithia TV’nin önde gelen spikerlerinden Anna Kladia, arada Türkçe de konuşarak “aramızda Türk misafirlerimiz de var”, “hoş geldiniz”, “iyi eğlenceler” dedi.

Karnavalın kortejindeki renkli kostümler arasında Yunanistan Başbakanı Çipras, aşk tanrısı Eros, rahibe, sağlık personeli, palyaço, Viking, Karayip korsanları, öğrenci, pamuk prenses, Arap şeyhi tiplemeleri vardı.

KARNAVAL SADECE EĞLENCE DEĞİL, KÜLTÜREL BOYUTU DA VAR

Karnavalın sunucularından Anna Kladia verdiği özel demeçte, bu sene 40. yılını kutladıkları Mostra Karnavalı’nın Sakız Adası’nın en büyük ve en bilinen karnavalı olduğunu belirterek, “Bu karnaval yüzyıllar öncesinden gelme bir gelenek. Sadece eğlence için değil, kültür anlamında da önemli bir etkinlik. Bu bakımdan ada dışından da birçok ziyaretçi geliyor. Türk ziyaretçilerin de gelmesi bizi memnun ediyor. Sunumumda Türk misafirlerimize Türkçe olarak da seslendim. Burada canlandırılan Mostra adeti korsanlarla ilgili çok çok eski bir gelenek. Adalar uzun yıllar korsanlardan çok çekti. Buraya geliyorlar, her şeyi yağmalıyorlardı. Karnavalın başında eskiden burada yaşayanların nasıl kendilerini savunduklarını gördük, izledik. Ondan sonra da karnaval korteji başladı. Gördüğünüz gibi müthiş bir eğlence ve sevinç var. Pozitif mesajlar veriliyor. Çünkü hayatımızda da böyle olmalıyız, gülümsemeliyiz. Türkler de bu geleneklerimizi öğrendiklerinden bu yana geliyorlar. Karnavalımızı büyük bir sevgiyle kucakladılar. Bunun için çok teşekkür ediyoruz. Çünkü bugün buradalar ve bizimle birlikte eğleniyorlar” diye konuştu.


BENZER BİR KARNAVAL ÇEŞME’DE DE OLMALI



İzmir İl Genel Meclisi’nin ilk seçilmiş sivil başkanı olan CHP’li Hakkı Berksü, karnavalı izlemeye Çeşme’den eşi ve aile dostlarıyla geldiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Sakız adasına sürekli geliyoruz. Her iki gümrükte de oldukça uzun kuyruk vardı. Karnaval eğlenceleri çok güzel ve değişik bir ortam, farklı bir gün yaşadık. Televizyonlardan izlenen karnavalların minyatürü gibiydi. Gönül ister Çeşme’de de benzer etkinlikler olsun. Bir hafta sonumuz farklı geçsin, ismimiz duyulsun. Sakızlı dostlarımız bu yıl da çok özenmişler, bayağı güzel, eğlenceliydi. Önümüzdeki yıl fırsat olursa yine gelmek isteriz. Çünkü çok keyif aldık. Ada insanları çok sıcakkanlı. Karnavala katılanlar cep telefonlarıyla fotoğraf çekip hemen akabinde de çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde bu fotoğrafları paylaştıklarını gördüm. Bu da tanıtım adına çok güzel bir etkinlik. Çeşme’nin de bir karnavalı mutlaka olmalı.”


ET PERHİZİ BAŞLADI

Pazartesi günü sona eren kutlamaların ardından Hıristiyan aleminde İsa Peygamber’in 40 gün işkence gördükten sonra çarmıha gerilmesi ve ardından ruhunun göğe yükselerek tekrar dirilmesini sembolize eden Paskalya dönemine kadar 40 gün et yememe perhizi başladı.


Fulya OMAÇ / Sakız Adası - YUNANİSTAN