Berlin'de gerçekleştirilen kutlama töreni siyaset, iş dünyası, sivil toplum örgütleri ve medya alanından çok sayıda şahsiyeti bir araya getirdi. Metropol FM'in 15. yıl kutlamalarına Berlin Senato Sözcüsü Dr. Richard Meng, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Baden Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney, Berlin Eyaleti Çalışma Aile ve Uyum Bakanı Dilek Kolat, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ve farklı partilerden milletvekilleri katıldı.

TOPLUMUN DEĞİŞİMİNE AYAK UYDURDUK

Metropol FM'in Müdürü Tamer Ergün Yıkıcı, yaptığı açılış konuşmasında 15 yıl önce kurulan Metropol FM'in başarısının Almanya Türk toplumunun değişimine ayak uydurabilmesinden kaynaklandığını söyledi. Almanya'da Türk toplumunun son 10 yıl içerisinde büyük değişim gösterdiğini iddia eden Ergün, kuruluş aşamasında sadece Türkçe yayın yapan radyonun daha sonra ihtiyaca göre, Türkçe Almanca yayın politikasına geçtiğini belirtti. Ergün yeni Türk dinleyici kitlesinin daha fazla Almanya kökenli, yerel haberler istediğini tespit etiklerini ve 2006 yılından itibaren bunu gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Metropol FM kurulurken ekonomik bir riske girildiğinin altını çizen Berlin Senato Sözcüsü Dr. Richard Meng de, “İyi ki bu riske girilmiş. Çünkü Metropol FM şu anda hem başarılı bir işletme hem de uyuma katkı sağlayan bir kurum niteliğinde” dedi.

 BÜTÜN ALMANYA'YA YAYIN YAPMALI

Etkinliğe katılan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise, Almanya'da yaşayan Türkiyelilere ulaşmanın yollarından birisinin Almanya'da Türkçe yayın yapan kuruluşları desteklemek olduğunu söyledi. Özdemir, bu nedenle Metropol FM'in Almanya'da yayını olmayan diğer eyaletlere de taşınmasını önemsediğini vurguladı.

BERLİN'İN ÇOK KÜLTÜRLÜ YAPISINA UYUYOR

Kutlama çerçevesinde bir konuşma gerçekleştiren Berlin Eyaleti Çalışma Aile ve Uyum Bakanı Dilek Kolat da bu radyonun Berlin'in çok kültürlü yapısına birebir uyduğunu belirtti. Kolat, “Burada uyum göstermekle birlikte insanlar kendi kültürlerini ve kendi dillerini unutmak zorunda değil. Tam tersine bu bir ihtiyaç. İşte Metropol FM tam da buna cevap veriyor. Hem kültürümüzü, müziğimizi yansıtıyor, hem de insanların günlük sorunlarına değiniyor” dedi.

Metropol FM'in 15. Yıl kutlamalarında daha çok yerli sanatçılar sahne aldı. Yine Türk Sanat Müziği eserlerini seslendiren Alman sanatçı Mario Rispo da geceye renk katan isimler arasındaydı.