Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisi hakkında hakaret içeren bir şiir yazdığı için şikayetçi olduğu Alman komedyen Jan Böhmermann'la ilgili olarak Berlin'de açıklama yaptı. Merkel Almanya'da düşünce ve sanat özgürlüğünün öneminin altını çizerek, "Bu temel değerler, üzerinde konuştuğumuz tüm siyasi sorunlardan bağımsız olarak geçerlidir" dedi.

'Mülteci anlaşmasından bağımsız'

Türkiye ile mülteci krizine ortak bir çözüm bulunmasına çabalandığını söyleyen Merkel, Ankara ve Avrupa Birliği arasındaki mülteci anlaşmasının Böhmermann'la ilgili tartışmalar ve Almanya'daki düşünce ve ifade özgürlüğünün korunmasından tamamen bağımsız olduğunu belirtti. Türkiye'nin, Böhmermann hakkında dava açılması girişiminin büyük bir titizlikle inceleneceğini belirten Almanya Başbakanı, bu incelemeninin önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını kaydetti.

Mainz Savcılığı soruşturma başlattı

Böhmermann Alman 2. televizyon kanalı ZDF'te 31 Mart tarihinde Neo Magazin Royal programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren bir şiire yer vermişti. Türkiye Böhmermann hakkkında, 'yabancı devlet adamına hakaret' suçundan dava açılması için Dışişleri Bakanlığı'na sözlü nota vermişti. Mainz Savcılığı bu talepten bağımsız olarak 20 kişisel başvuru nedeniyle, Böhmermann hakkında soruşturma başlatmıştı. Mainz Savcılığı dün akşam yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da avukatları aracılığıyla kendilerine şikayek dilekçesi gönderdiğini belirtmişti. Böhmermann hakkında dava açılabilmesi için Alman hükümetinin de onay vermesi gerekiyor. Alman Adalet ve Dışişleri Bakanlığı'ndan uzmanlar, Türkiye'nin Böhmermann hakkında dava açılması talebini inceliyor.

Öte yandan ZDF yönetimi Böhmermann'ın sunuculuğunu yaptığı Neo Magazin Royale programının bu perşembe yayınlanmayacağını açıkladı.Açıklamada Böhmermann ve program hakkında şu sıralar medyada çok sayıda haberin yer aldığı, bu nedenle Böhmermann'ın ZDF yönetimi ile birlikte programı yayınlamama kararı aldığı bildirildi.

Deutsche Welle /afp, HT/NH