TSK'nin 20 Ocak tarihinde Afrin'e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’na destek için aralarında sanatçı ve sporcuların da yer aldığı bir grup ünlü isimin Hatay’da bir sınır karakolunu ziyaret etmesine Türkiye'de olduğu gibi Avrupa'da sert tepki duyuldu. 

Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınır birliklerini üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan askeri kamuflaj ile ziyaret etmişti.

Türkiye'de sanat çevrelerinin ünlü ismi Sibel Can'ın Avrupa turnesi (Lyon, Viyana vb. şehirler) kapsamında 6 Nisan tarihinde Hamburg'da sahne alacak olması, sol, Alevi ve Kürt çevrelerinde tepkiyle karşılandı.

KÜRTLERDEN SALON ÖNÜNDE PROTESTO ÇAĞRISI

"Hamburg Afrin için" adlı bir inisiyatif tarafından yapılan açıklamada ise, Sibel Can'ın Afrin'e savaş ilan eden Erdoğan'ın yakın destekçisi olduğuna yer verilerek, konserinin 6 Nisan günü saat 19:00 da Am Wall 20. 21073 Hamburg adresindeki salon önünde protesto edileceği duyuruldu.

Sosyal medyadaki video paylaşımlarında Sibel Can ve İbrahim Tatlıses'in "Yaylalar yaylalar" türküsü ile "Afrin hoşuna gitmezse, Minbic'i dolaş da gel" şeklinde çalgı eşliğinde savaş propagandası yaptığı ileri sürülmektedir. 

Almanya'nın Hamburg kentinde Harburg semtinde bulunan Phönix adlı 600 kişilik bir salonda, 6 Nisan günü düzenlenecek yemekli gala gecesinde bilet ücretlerinin 79-89 Euro arasında olduğu belirtildi.

Hamburg organizesini düzenleyen sosyal demokrat partisi (SPD) Harburg bölge milletvekili Martin Çelik konuya yönelik şu açıklamada bulundu:

"Kamuoyuna yansıyanlara biz de üzüldük. Soruşturmalarımıza ve araştırmalarımıza göre Sibel Can'ın Hatay'a gitmediğini öğrendik. Basına yansıyan video cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş günü kutlamasından olabilir. Biz savaşa ve kutuplaşmaya karşıyız. Türkiye politikasına uzak olmamıza rağmen savaşın kötü olduğunu ve barış yanlısı bir duruşumuz olduğunu açıkça söyleyebiliriz."

Konuya yönelik Sibel Can'ın menejerine yönelttiğimiz yazılı sorumuza ise bugüne kadar yanıt verilmedi.

Hatay'daki Mehmetçiğe destek için sınır karakolu ziyaretine şu isimler katılmıştı:

Sibel Can, Ajda Pekkan, Seda Sayan, Deniz Seki, Yavuz Bingöl, Doğuş, Hakan Peker, Muazzez Ersoy, Şafak Sezer, Sinan Tuzcu, Necati Şaşmaz, Cengiz Kurtoğlu, Hülya Koçyiğit, Fettah Can, Polat Yağcı, İbrahim Tatlıses, Emel Müftüoğlu, Mustafa Sandal ile Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ve bazı milli sporcular da yer aldı.