Financial Times, Ankara'da Almanya'ya gönderilen suç duyurusunun zamanlamasına dikkat çekiyor. Bu isteğin Almanya Başbakanı Angela Merkel'i zor durumda bıraktığının belirtildiği yazı şöyle devam ediyor:

"Merkel'in, Avrupa'nın mülteci krizini çözmek üzere geçen ay Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmayı uygulamak için Erdoğan'a ihtiyacı var. Ancak diğer taraftan da Almanya'nın ifade özgürlüğüne bağlılığını korumak için çok çaba sarf etmek zorunda".

Gazete komedyen hakkında dava açılabilmesi için hükümetin onay vermesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Guardian'ın aynı konuyla ilgili haberi ise şöyle başlıyor:

"Türkiye'de Erdoğan'ın şaka kaldırmaktaki yeteneksizliği haber olmayabilir, ama Alman komedyen hakkındaki suç duyurusunun ardından Almanya da bunu öğrendi".

Olayın Alman kamuoyunu da böldüğünü ifade eden Guardian, Almanya'nın en çok satan bulvar gazetesi Bild'i de yayınlayan Axel Springer medya grubunun başkanının, komedyen Böhmermann'a destek çağrısında bulunduğunu yazıyor. Öte yandan, Böhermann'a "ilgi çekmeye çalışan bir komedyen" olduğu yönünde eleştirilerin de yapıldığı belirtiliyor.

Daily Telegraph da "Türkiye esprisi Merkel için şakaya gelecek iş değil" başlığını kullandığı haberde, Almanya Başbakanı'nın ifade özgürlüğü savunuculuğu ve mülteci politikası arasında zor bir seçim yapmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Merkel'in, Alman komedyen hakkında Erdoğan'ın talep ettiği davaya izin vermemesi durumunda, mültecilerin Türkiye'ye geri gönderilmesi anlaşmasının tehlikeye girebileceği yorumu yapılıyor.