Rezidanslara Hayır, Havaalanına Evet’ demek için bir araya gelen STK temsilcileri ilk imzaları attılar..

Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Çeşme’de Turizm’ konulu panelde Çeşme’nin sorunlarının doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmesi için randevu talep edilmesi kararı alındı.

Panele başta Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş olmak üzere, Çeşme Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Aktaş, Çeşme Manisalılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsa Ercan, Çeşme Doğa ve Hayvan Sevenler ve Koruyanlar Derneği Başkanı Semra Çetinsoy, Çeşme TOKİ Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Metin, Çeşme Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İrfan Ülgen, Çeşme Çorumlular Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Selahattin Uysal ve davetliler katıldı.

PANELE KATILAMAYANLAR DA DESTEK BİLDİRDİ

Çeşme The Nowness Hotel Luxury Spa Genel Müdürü Abdullah Aküzüm’ün panelist olarak ‘Çeşme’de Turizm’ konulu bir sunum yaptığı toplantıya katılamayan Çeşme Pirsultan Abdal Kültür ve Derneği Başkanı Sedat Mutlu, Ildırı Yolcu Taşımacıları Kooperatif Baykanı İsmail Sönmez, Altınyunus Mahallesi Muhtarı Mehmet Kurşun, Şifne Mahallesi Muhtarı Hasan Ovalı, Ildırı Mahallesi Muhtarı Erdem Yavuz, Yalı Mahallesi Muhtarı Ali Ekber Şen, Ovacık Mahallesi Muhtarı Mehmet Koç ise desteklerini bildirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılacak ziyarette hazır bulunacaklarını deklare ettiler.

ÇEŞME’DE TURİZM OLMAZSA HAYAT DURUR

Panelist Abdullah Aküzüm (61), Çeşme turizm sektöründe 40 yıldır hizmet verdiğini, Çeşme Turistik Otelciler Birliği’ni efsane Başkan Veysi Öncel ile birlikte kurduklarını vurgulayarak, Çeşme’de turizmin geçtiği aşamaları anlattı. Aküzüm, “Çeşme’nin geleceği turizm üzerine kurgulanmıştır. Burası bir sanayi kenti değildir. Tarımdan geçimini sağlayan, balıkçılık yapan az sayıdaki hemşehrimizin ürününü de ağırlıklı olarak turizm işletmeleri alır. Yani onlar da, esnafımız da geçimini turizmden sağlar. Kısacası Çeşme’de turizm olmazsa hayat durur. O halde Çeşme’de turizmi nasıl geliştireceğimiz üzerine yoğunlaşmalıyız. Çocuklarımızın ve torunlarımızın burada yaşamasını istiyorsak, onlara iyi bir gelecek bırakmak istiyorsak turizmin önündeki engelleri el birliğiyle kaldırmalıyız. Bu paneli düzenleyen Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş’a özellikle teşekkür ediyorum. STK temsilcilerini bir araya getirerek ilk imzaların atılmasına vesile oldu” diye konuştu.

40 BİN YATAK İÇİN HAVAALANI ŞART, REZİDANSLARA İSE DUR DEMELİ

Son 4-5 yıldır turizm tahsisli bölge arazilerine, yine turizm işletme ve yatırım teşvik belgesi ile rezidanslar yapıldığını ve daire olarak satıldığını söyleyen Abdullah Aküzüm sözlerini şöyle sürdürdü:

Çeşme’de gerçek anlamda turizmden söz edebilmek için 40 bin yatağa sahip olmamız gerek. Bir taraftan yatak sayımızı artırırken, eş zamanlı olarak da havaalanımızı en kısa zamanda devreye sokmalıyız. Bunlar olmadan yabancı tur operatörlerini Çeşme’ye getirmek çok zor. Zaten kısıtlı olan turistik tesis yapılabilecek arazilerimize dikilen bu rezidanslar ise turizmin geleceği için en büyük tehlikedir. Bu soruna derhal müdahale edilmeli ve sorun kökten çözülmelidir. Sayın Cumhurbaşkanı’mız son yaptığı toplantılardan birinde kurmaylarına ‘Türkiye’nin önünü açacak olan TURİZM’dir demiş. Biz de doğrudan kendisine ulaşmalı ve en başta 40 bin yatak için ‘Havaalanımızı istiyoruz, rezidansları istemiyoruz’ demeliyiz. Bu toplantıya katılan ve imza veren STK temsilcisi Çeşme sevdalılarına teşekkür ediyorum. Toplantıya katılamayan diğer dernek yöneticilerini ve muhtarlarımızı da imza vermeye davet ediyorum.”

EN KISA SÜREDE ANKARA’YA RANDEVU TALEBİMİZİ İLETECEĞİZ

Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş ise yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmeli durumunda Çeşme’de turizmin önündeki tüm engellerin kaldırılacağını, daha yaşanabilir bir çevreye kavuşulacağını söyledi. Kumaş, “Sorun Çeşme’nin sorunudur. Tüm siyasi partilerimiz, derneklerimiz, muhtarlarımız ortak hareket ederse sorunlarımız çözülür. Bugün bir turizm duayeninden Çeşme için neler yapabileceğimizi dinledik. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etme kararı aldık. Ne kadar çok sayıda dernek temsilcisi ve muhtarımız katılım bildirirse, sesimize o kadar kulak verilir. En kısa sürede randevu talebimizi Ankara’ya ileteceğiz. Lütfen Abdullah Bey’in anlattıklarına duyarsız kalmayalım. Ben de tüm Çeşmelileri, Çeşme turizmine sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.

Ahmet Aktaş / Çeşme