Alanında dünyanın en büyük ilk 5 fuarı arasında yer alan ve aynı zamanda Doğu Akdeniz ve Avrasya bölgesinin en büyük turizm fuarı olan ‘East Mediterranean International Tourism & Travel Exhibition / Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’ (EMITT), 25 Ocak’ta Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla 22. kez kapılarını açtı.

İstanbul Büyükçekmece TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 60 bin metrekarelik fuar alanında düzenlenen etkinlik için bu yıl 85 ülkeden bin 65 katılımcı kayıt yaptırırken, 106 ülkeden 600 davetli tur operatörünün yer alacağı ve toplam 6 bin 47 toplantı randevusunun gerçekleşeceği açıklandı.

GELENEKSEL KOKTEYL FUARIN İLK GÜNÜ VERİLDİ

İlk olarak geçtiğimiz ay 11. Travel Turkey İzmir (TTI) Turizm Fuarı’nda Çeşme’yle özdeş, farklı tasarımda dizayn edilmiş standıyla görücüye çıkan Çeşme, EMİTT Fuarı’na da aynı stant konseptiyle katılırken, fuarın en gözde ve ilgi çeken stantları arasında yer aldı. Standı ziyarete gelen turizm profesyonelleri ve tatilciler Çeşme’nin meşhur Arnavut kaldırımlarını adımladılar, ahşap panjur ve kapılarına hayranlıkla baktılar. Dünyaca ünlü Ilıca Plajı’ndan getirilen altın kumların önündeki şezlonglarda soluklandılar, fuar boyunca standın ekranında gösterilen Çeşme tanıtım filmini beğeniyle izlediler. 3. Hol, D 344 nolu Çeşme standında fuarın ilk günü bir de kokteyl verildi. Yoğun bir katılımın olduğu kokteyle ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel ile Çeşme Belediye Başkan Muhitin Dalgıç ev sahipliği yaparken, İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Murat Karaçanta, Çeşme Kaymakamı H. Mehmet Kara, Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer, Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Korkut Denizeri, Çeşmeli turizm temsilcileri ve çok sayıda turizm profesyoneli katıldı. Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Çeşme eski İlçe Emniyet Müdürü Hakan Becel ve Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı da Çeşme kokteyline katıldılar.

‘ÇEŞME’NİN SEZONU İKİ AYLIKTIR’ İMAJINI YIKMAYA ÇALIŞIYORUZ

ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel fuarda verdiği demeçte,

bir önceki yıla oranla 2018 yılına daha umutlu bir şekilde girdiklerini, 2017 yılından daha iyi bir sezon bekledikleri söyledi. Öncel, “Özellikle yurtdışından gelen talep artışı sevindirici. İngiltere piyasasındaki yüzde 40’a yakın bir artış bizi daha da umutlandırdı. Türk turizminin, 2017 yılı rakamlarından daha iyi olacağına inancımız sonsuz. Biz Çeşme’de açık olan otellerimizle kış sezonunu da son derece iyi bir şekilde sürdürüyoruz. ‘Çeşme’de iki aylık bir sezon vardır’ imajını yıkmak için var gücümüzle çalışıyoruz, Çeşme'de iki ay değil, 12 aylık bir sezon olduğunu her zaman söylüyoruz. Şu anda 15 günlük sömestr tatilinde büyük otellerimizin doluluk oranı yüzde 90’a yaklaştı” diye konuştu.

TETUSA PROJESİ SONRASI, TERMAL TEDAVİ TURİZMİNİ KONUŞABİLİRİZ

Çeşme’de termal tedavi olmadığı müddetçe turizmden istedikleri payı alamayacaklarını vurgulayan Veysi Öncel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çeşme’ye bir termal kür merkezi kazandırmak için kurduğumuz TETUSA’nın (Termal - Turizm - Sağlık), bu sene temelini atacağımız projesi kısa sürede yapılırsa, Çeşme’de termal turizmi o zaman konuşabiliriz. Çünkü kapsamında tedavi olmadığı müddetçe termal turizmde ilerleme kaydedemezsiniz. Şuanda otellerimize sadece termal havuzlar var. Biz tedavi yapmadığımız için termal turizmde yeterli ölçüde yol alamıyoruz. Ama bunu ileriki zamanlarda konuşmaya başlayacağız. Termal tedavi ile birlikte, şu anda ihaleye çıkma aşamasına gelen havaalanımız da ayrı bir önem kazanacak. Planlama içine alınması Çeşme için güzel bir kazançtır.”

ŞEHİR MERKEZLERİNDE, MARİNANIN DİBİNDE, EVLERİN YANINDA RES OLMAZ

Çeşme’de yaşam alanları ile iç içe bir konumda olan ve Çeşme’nin kanayan yarası haline gelen Rüzgar Enerji Santralleri’nin (RES) turizme zarar verdiğini ve kaldırılmaları taraftarı olduklarını belirten ÇEŞTOB Başkanı Öncel, “RES’ler Türkiye için gereklidir. Böyle bir enerji sistemini yürekten destekliyoruz. Ama şehrin merkezinde, marinanın dibinde, evlerin yanı başında kurulmalarını doğru bulmuyoruz. Bunlar için Çeşme Yarımadası’nda çok fazla alan varken, yerleşim birimlerinin yakınında olmaması gerektiğine inanıyoruz. Bir turizm beldesinde, yaşam alanlarıyla dip dibe RES’lerin olması hiçbir zaman için doğru değildir. O yüzden karşıyız. Ama RES’lerden elde edilecek enerjiye kimse karşı gelemez. Çünkü bu bir ihtiyaçtır. Bu da çevre için çok önemli bir enerji elde etme şeklidir” dedi.

KARARI ALKIŞLIYORUZ

27 Aralık’ta İzmir Valiliği’nce dalış parkuru olarak ilan edilen Monem Batığı’nın, her seviyedeki sportif dalgıçların dalabildiği Türkiye’nin en büyük batık olduğunu ve alınan bu kararı alkışladıklarını söyleyen Veysi Öncel konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Gastronomi turizmi, dalış turizmi, doğa turizmi hep birer çeşitliliktir. Bunların ve diğer kolların hepsinin bize faydası vardır. Başlangıçta küçümsediğimiz Ot Festivali, şu anda neredeyse insanların gelmek için yarıştığı bir festival oldu. Dalış turizmi de Çeşme için çok önem taşımakta. Baştan beri olduğu gibi sonuna kadar bu etkinliği de desteklemeye devam edeceğiz.”

STANT TASARIMIMIZ ÇOK İLGİ ÇEKİYOR

Çeşme Belediye Başkan Muhitin Dalgıç ise her zamanki gibi Çeşme olarak EMİTT Fuarı’nda turizm sektörünün bileşenleriyle bir araya geldiklerine dikkat çekerek, “Bu fuara da Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı’nda ilk kez kullanılan stant konseptiyle katıldık. Stant tasarımımız gerçekten ilgi çekiyor. Çeşme’mizin plaj kumunu da getirdik, şezlongunu da. Her zamanki gibi güzel ilgi var” dedi.

3 - 4 AYLIK SEZONLAR GEÇTİ, TURİZM 6 AYA ÇIKMIŞTIR

2017 turizm sezonunun, ülkemizdeki bütün olumsuzluklara rağmen, Çeşme’nin gerçekten ciddi bir artışla kapattığını ifade eden Dalgıç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aynı şekilde ‘2018 için de umutluyuz’ diyemiyoruz, çünkü iyi olacağına, iyi gerçekleşeceğine şüphem yok. Çeşme turizmine baktığımız süreç içerisinde; her sene artarak devam ediyor, hem süre olarak, hem de adet olarak artıyor. 3 - 4 aylık sezonlar geçti artık. Çeşme’de turizm, konaklama bazında baktığımız zaman 6 aya kadar çıkmıştır. Bu giderek de artacaktır.”

DALIŞ TURİZMİNİ HIZLANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ

Muhittin Dalgıç, bir ay önce Çeşme açıklarındaki Monem Batığı’nın dalış parkuru ilan edilmesile ilgili olarak ise, “Çeşme bir turizm kenti olarak çok geniş bir yelpazeye hitap ediyor. Dalış turizmi de Çeşme’nin en önemli kollarından biri. Belli bölgelerde yasak olan dalışların bir kısmına izin verildi. Çeşme Körfezi'nde çok ciddi batıklar var. Osmanlı - Rus Deniz Savaşı’nın batıklarının da kontrollü olarak turizme açılması lazım. Çünkü bunlar bizim bir tarihimiz ve turizme katkı sağlar. Geçtiğimiz yıl da bir gemi batırıldı, bunun da devam edecek. Şimdi Monem Batığı dalış parkuru ilan edildi. Böyle böyle Çeşme kıyılarında dalış turizmini hızlandırmaya çalışıyoruz. Bu branş açısından da bakıldığında güzel günler yakında” dedi.

Fulya OMAÇ / Çeşme