Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği işbirliğiyle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ana sponsorluğunda düzenlenen festivalde, ustalarla söyleşiler sürüyor. Dünyaca ünlü Çek Foto Muhabiri Antonin Kratochvil, Bursalı fotoğrafseverlerle mesleki tecrübelerini paylaştı.

Kratochvil, 1986 yılında Ukrayna'nın Çernobil kentinde gerçekleşen nükleer patlamadan bu yana, kente 9 kez gittiğini söyledi. Çernobil'de insanlık ve yaşam adına her şey bitmiş gibi hissedildiğini söyleyen Kratochvil, radyasyon kalıntılarının hala bölgede hissedildiğini ifade etti.

Amerika'nın Irak işgalini yakından takip ettiğini de belirten Kratochvil, "2003 yılında savaş başladığında Amerikalı askerlerle Irak'a girme fırsatımız oldu. Üzerimize ateş edildi. Çok zor zamanlardı ancak biz her şeyden önce oradan canlı çıkmayı başardık ve işimizi yaptık" dedi.

Kratochvil, fotoğrafa her zaman ihtiyaç duyulacağını vurguladı. Kratochvil, "Bu yüzden fotoğrafın ve geleneksel medyanın geleceğini çok fazla merak etmiyorum. Televizyon bazen duyguları tam manası ile yansıtmada yeterli olmuyor. Çünkü baskı her zaman çok ikoniktir. Eddie Adams'ın 1968'de Vietnam Savaşı sırasında Vietkong'da çektiği o fotoğrafı hatırlarsınız" diye konuştu.

Gecenin son konuğu olarak fotoğrafseverlerle bir araya gelen Bangladeşli Shahidul Alam ise fotoğrafın yoksul ve ezilen insanların sesi ve kulağı olduğunu sanatsal örneklerle gözler önüne serdi.



NG(FK/BT)