AB yardımını alacak olan Payner Media adlı müzik şirketinin Bulgaristan'da üç televizyon kanalı var.

Payner Media, 1990'lı yıllarda hızla popülerleşen Çalga türünün arkasındaki ana müzik şirketi olarak biliniyor.

Para, seks ve mafya

Kimi çevrelerin aşırı müstehcen bulmasına karşın, Çalga türü Bulgaristan'ın yeni zenginleri ve gençler arasında sevilerek dinleniyor.

Para, seks ve gangsterleri konu alan şarkılar, genellikle yarı-çıplak kadın şarkıcılar tarafından söyleniyor.

Bulgaristan Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinde AB fonlarına layık görülen projelerden biri olarak Payner Media'nın adının geçtiğini öğrenen bazı çevreler, öfkeyle tepki verdi.

Mali yardımın gerekçesi olarak Payner Media'nın ''hem Bulgaristan'da hem de uluslararası piyasalarda yüksek kalitede medya ve müzik ürünleri üreten öncü rolünü korumasının'' amaçlandığı belirtiliyor.

Ancak tiyatro yönetmeni Alexander Morfov, ''Dünyaya Bulgar kültürü olarak bunu mu göstereceğiz?'' diye sorarak, Çalga müziğe parasal desteğin ''korkunç'' olduğunu açıkladı.

Protesto çağrısı

Tiyatro ve sinema prodüktörü Tedy Moskov, ülkenin tiyatro, opera ve müzik çevrelerinden herkesi protestoya çağırdı.

Ancak Bulgar hükümetinin Avrupa fonlarından sorumlu bakanı Tomislav Donçev, bir radyoya verdiği mülakatta, ''resmi çerçevede herşeyin doğru biçimde yapıldığını'' belirtti.

AB'nin verdiği fonlar, Bulgar ekonomisini daha rekabetçi kılmayı hedefliyor.

Bakan Donçev, bir müzik şirketinin ülke ekonomisini hangi açılardan daha rekabetçi kılacağını tekrar değerlendireceklerini vadederek eleştirileri yatıştırmaya çalıştı.