Belçika'da geçtiğimiz 25 Mayıs seçimlerinde Federal Meclise girmeye başaran milletvekilleri yemin ederek görevlerine başladılar.  150 milletvekilinin yemin ettiği Federal Meclis'te toplam 7 Türkiye kökenli vekil de bulunuyor.

Federal Meclis Başkanı André Flahaut ve meclisin en genç üyelerinden olan N-VA (Flaman Milliyetçi Cephe) Partili Yoleen Van Camp (26) ile annesi Türk ve babası Faslı olan Nawal Ben Hamou (27) meclis başkanlığını yürüttü.

Yemin töreninde 7 Türkiye kökenli vekil de önümüzdeki 5 yıl federal milletvekili olarak görev yapacaklar. Groen! (Yeşiller) Partisi'nden Meyrem Almacı, N-VA (Flaman Milliyetçi Cephe) Partisi'nden Zuhal Demir ve Walon PS (Sosyalist) Partisi'nden Özlem Özen, Federal Meclis'e tekrar girmeyi başaran siyasiler olarak yemin ederlerken, PS'ten Erdal Emir Kır, Sp.a'dan Fatma Pehlivan ve CD&V (Hristiyan Demokratlar) Veli Yüksel ilk kez federal milletvekili olarak görev yapacaklar. Babası Faslı ve annesi de Türk olan Nawal Ben Hamou'da milletvekili olarak yemin edenler arasında yer aldı.

Belçika Başbakanı Elio Di Rupo'da yemin eden milletvekilleri arasındaydı.Yemin töreninde vekillerin aileleride kendileri için ayrılan yerden yemin törenini izlediler.

IRKÇILIK VE YOKSULLUK, İŞSİZLİK ARTIYOR, BUNA ÇÖZÜM BULMALIYIZ

Federal Parlamentoda yemin eden  Meryem Almacı, “Kırk Dört Bin seçmen bana oy verdi, hepsine teşekkür ederim, beş yıl boyunca onları temsil edeceğim, iki dönem bitti, üçüncü döneme başlıyorum. Umarım önümüzdeki yıllarda önemli konulara, işsizliğe, yoksulluğa bu meclis olarak cevap verebiliriz, bende elimden geldiği kadar bir çözüm bulmaya çalışacağım, mücadele edeceğim. Bildiğiniz gibi sayımız yükseldi, Türk toplumu temsilcilerimiz Üçten, Altıya yükseldi, inşallah ağırlığımızda yükselir. Geçen yıllarda ırkçı partiyle elimizden geldiği kadar mücadele ettik, ırkçılık artıyor, yoksulluk artıyor, işsizlik artıyor, bu konulara çözüm bulmamız gerekiyor, ağırlığımızı elimizden geldiği kadar kullanacağımö dedi.

BELÇİKA'YA GÖÇÜN 50. YILINDA BU BELÇİKA TÜRK TOPLUMUN BAŞARISIDIR

Federal Parlamentoda yemin eden  Gent Belediyesi Meclis üyesi ve Milletvekili Veli Yüksel, “Ben Belçika Türk toplumu ve seçmenlerim adına çok mutluyum bu gün, bölge parlamentosundan, Federal parlamentoya onların desteğiyle sayesinde geçiş yaptım. Bu gün yemin ettik, Belçika'daki ve bölgemdeki Türkler adına önemli çalışmalarda bulunacağız. Burada önemli olan üç konu var, birincisi istihdam ve işsizlik, ikincisi ırkçılık ve ayrımcılık, üçüncüsü ekonomik krizin halen işçilere ve iş yerlerine yansıtılması. Biz parti olarak hükümete girdiğimizde vergileri düşüreceğiz ve bu işçilerimize yarayacak, istihdamı arttıracak. Ben bayramlarda izin olması için çalışmalarda bulunacağım. Bizim Türk toplumunda girişimciler çok ve bunların yararına da çalışmalarım olacak. Göçün 50. Yılında bu parlamentoda Türk vekil sayısını üçten, altıya çıkarttık, bu Belçika'daki Türk toplumunun büyük başarısıdır. bunun için Türk seçmenleri ve vatandaşlarımız kutluyorum. Türk toplumun sayesinde hem siyasette, hem kültürel, hem sosyal, hem ekonomik alanda daha etkin bir toplum haline geleceğiz buda Türk toplumunun yararına olacakö dedi.

Federal Parlamentoda yemin eden Milletvekili Özlem Özen, “Çok gurur duyuyorum, insanlar bana oylarını verdiler, çok mutluyum bu gün. Şuanda hükümet kurulmadı kurulmasını bekliyoruz, insanlar için çalışacağım. Hükümet kurulduktan sonra işsizlik konusu önemli bir konu ve onun üzerinde çalışacağım" dedi.