Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu'nda yapılan gösterimin ardından belgeselin söyleşisi de aynı salonda gerçekleştirildi. Burada seyircilere konuşan Sivas olaylarında hayatını kaybeden Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok, 13 Mart'ta 19 yıldır devam eden Sivas olayları duruşmasının zaman aşımı kararı ile sonuçlandığını hatırlattı. Filmin çekimlerinin ardından Soner Yalçın'ın tutuklandığını aktaran Altıok, Yalçın'ın isteği üzerine filmin tamamlandığını söyledi.

YALÇIN, DÜŞÜNCELERİ SEBEBİYLE TUTUKLU

Ülkemizin yakın tarihin çok karanlık günlerinden geçtiğini, çok zulümler gördüğünü aktaran Altıok, şöyle konuştu:

"Öldürmeleri, katliamları bol bir ülkeyiz. İçinden geçtiğimiz bu dönemin sonunda susturmalar, öldürmeler kaybetmeler azaldı belki ama devam ediyor. Şimdi de tutuklayarak, hapse atarak, düşünceleri öldürme devam ediyor. 13 Mart günü, 19 yıldır Sivas katliamı duruşması zaman aşımı kararıyla sonuçlandı. Bu sıralarda sevgili Soner Yalçın tutukluydu, düşünceleri sebebiyle. Tam da 20'nci yılında insanlık suçunun zaman aşımı kararıyla sona ermesinden belgeselin tamamlanmasını çok önemsedi. Onurlu gazetecilik mesleğini sürdürmesinden dolayı Soner Yalçın'a teşekkür ediyorum."

SONER YALÇIN FİLMİNİ İZYEYEMEDİ

Belgeselin sorumlu yapımcısı Halide Didem Kurt da Soner Yalçın'ın ne şartlarda olursa olsun filmin tamamlanmasını istediğini belirterek şöyle dedi:

"Ben de en yakın arkadaşlarımızı toplayıp ekip oluşturduk ve elimizden geldiği kadarıyla Soner'in işini, kafasındakini anlamaya çalışarak tamamladık. Çok heyecanlandı. Seyredemedi filmin son halini. Belki buralardan sizin yorumlarınızı duyarak mutlu olacak."

Belgeselin müzik direktörü Güven Dağüstün ise Soner Yalçın'ı 16 Kasım'da Ankara'da, Fazıl Say'ı da 18 Ekim'deki duruşmasında yalnız bırakmayarak destek olacaklarını söyledi.

MENEKŞE'DEN ÖNCE FİLMİ

Müziklerini Fazıl Say'ın yaptığı belgeselde Sivas katliamında 12 yaşındaki oğlu Koray ve 15 yaşındaki Menekşe'yi kaybeden Hüsne Kaya, hayata tutunabilmek için yine Menekşe adını verdiği bir evlat dünyaya getirir. Menekşe büyüyünce hiç görmediği abla ve ağabeyini yakından tanımak ister. Menekşe'nin katliamdan kurtulanları ve olayın tanıklarını tek tek ziyaret etmesiyle devam eden bilgiye yolculuğu, izleyiciyi yaşanan olaylarla yüzleşmeye götürüyor.



TY(HA/COŞ)