Bakana eşlik eden görevliler, cami ve yanı başındaki kültür evi hakkında içişleri bakanına bilgiler verdi. Bakan de Maiziere, kültür evindeki Uşak Halısını eğilerek dikkatlice inceledi.

 

“Bizim Müslümanlarımız”

Federal Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, iftar programından önce yaptığı konuşmada, Almanya'da yaşayan her Müslümanın, kendisini toplumun önemli ve değerli bir parçası olarak görmesini istediğini söyledi. Bunun önemli bir görev olduğunun altını çizen de Maiziere, “Bizlere 'bizim içişleri bakanımız', 'bizim belediye başkanımız' şeklinde hitap ettiğinizde, ben de karşılık olarak mutlulukla bu ülkede yaşayan milyonlarca Müslüman için, toplumumuz içerisindeki 'bizim Müslümanlarımız' derim. Biz Müslümanlar, siz Almanlar tanımlamalarını doğru bulmuyorum. Bu, ülkenin ekonomik, sosyal, kültürel gerçekliğine uymaz. Var olan sorunları birlikte konuşabilmeli, tartışabilmeliyiz. Her türlü radikalleşmeye karşı ortak dil geliştirmeliyiz. Sadece bu akşamki iftar birlikteliğinde olduğu gibi güzel anlarda değil, zor günlerimizde de, birbirimizi anlamakta zorlandığımız anlarda da diyaloğumuzu devam ettirmeli, toplumsal bütünlüğümüzü birlikte korumalıyız” ifadesini kullandı.

 

“Almanya artık iftarın ne olduğunu biliyor”

İftar programına iştirak eden Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da yaptığı kısa konuşmada, Alman politikacıların artık sık sık iftar programlarına katılmalarının kendisini mutlu ettiğini söyledi. Karslıoğlu, son olarak hükümetin Göç ve Uyum Politikaları Bakanı Aydan Özoğuz'un verdiği iftara katılan Başbakan Angela Merkel'in, bu iftarda sarf etmiş olduğu 'İslam artık şüphesiz Almanya'nın bir parçasıdır' ifadesini de çok önemsediklerini belirtti. İftarların toplumları birbirine yaklaştırdığını ve birbirlerini daha iyi tanımalarına yardımcı olduğunu söyleyen Karslıoğlu, karşılıklı anlayış için bu tür etkinliklerin çoğalması gerektiğini vurguladı.

 

Şehitlik Camii bahçesinde güzel bir havada gerçekleştirilen iftar yemeğine yaklaşık 200 davetli katıldı. Toplumun her kesiminden temsilcilerin yer aldığı iftar yemeğine, Federal Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, Almanya'da bulunan farklı dinlere mensup ruhani liderler, sivil toplum örgütü temsilcileri, farklı partilerden milletvekilleri ve basın mensupları katıldı.