Hafta sonu birbirinden renkli etkinlikler ve workshoplarla Alaçatı keyifli ve hareketli günler yaşatacak.. ‘Kılçıksız Balık’ın yazarı Süleyman Dilsiz de workshopta her biri farklı ve özgün tarifleriyle yer alacak..

ALAÇATI BU KEZ BÜYÜK BALIĞIN PEŞİNDE

Aralarında Oğuz - Deniz Özkardeş, Bülent - Levent Akgerman, Levent Piriştina, Erhan Görücüoğlu, Alp Kırşan, Can Kestelli gibi deniz tutkunlarının yer aldığı Alaçatı Big Fish Turnuvası’nda kayıtlar bugün başlıyor. Yarın da sürecek kayıtların ardından tüm katılımcılara turnuvayla ilgili koşulların, yarışma kurallarının ve yarışma alanlarının tanıtılacağı ‘Skippers Meeting / Yarışçılar Buluşması’ ile turnuva start almış olacak. Etkinlik Alaçatı ve Sığacık açıklarında, Yunanistan ve Türkiye karasularına altışar mil mesafedeki uluslararası sularda 400 milkarelik bir alanda gerçekleştirilecek.

DENİZDEKİ MÜCADELE İKİ GÜN SÜRECEK



Ana sponsoru Columbia PFG olan, Çeşme Belediyesi desteği ile Port Alaçatı Marina ev sahipliğinde gerçekleştirilen Alaçatı Big Fish Turnuvası, milli olimpiyat sörfçüleri İlknur ve Ertuğrul İçingir çiftinin başını çektiği profesyonel bir ekip tarafından organize edildi. 2007 yılındaki ilk turnuvada en büyük balığı yakalayan Patmos’lu Hristodulos Lamitsis’in Eirini (İrini diye okunur) teknesinin de aralarında olduğu 66 tekne Cumartesi günü ‘Rastgelsin Kahvaltısı’nın ardından sabah saat 07:00’de denize açılacak. 15:30’da oltaların sudan çıkarılması ve 17:00’de balıkların tartıya teslim edilmesi ritüeli Pazar günü de tekrarlanacak. Pazar günü saat 19:00’da hakem kararlarının açıklanmasının ardından gerçekleştirilecek ödül töreni ile turnuva sona erecek.



CENTİLMENCE BİR YARIŞ OLACAK

Türkiye’nin önde gelen işadamları ve ünlü isimlerinin yanı sıra Yunanistan ve İtalya’dan da ekiplerin yer alacağı turnuvanın yarışmacıları, ‘Büyük Balığın Peşinde’ sloganı ve ‘Yakala Bırak Yaşat’ temasıyla ‘En Büyük’ ve ‘En Fazla’ balığı yakalamak için kıyasıya ama centilmence ve dostane bir yarışmaya imza atacaklar.

AVRUPA’NIN EN ÖNEMLİ ORGANİZASYONLARI ARASINDA



2006 yılında Yeni Zelanda’da katıldıkları bir sörf şampiyonası sonrasında davet edildikleri dünyanın önde gelen bir açıkdeniz balık avı etkinliğinden esinlenerek, Türkiye’nin ilk açıkdeniz balık avı turnuvasına 2007 yılında imza atan turnuvanın fikir annesi ve organizasyon sorumlusu İlknur İçingir, 2007-2015 tarihleri arasında 9 yıl 'Alaçatı International Fishing Tournament' adı ile gerçekleştirilen turnuvaya 10. yılından itibaren Alaçatı Big Fish etkiniliği olarak devam etme kararı aldıklarını söyledi. Katılım açısından Avrupa’nın en önemli organizasyonları arasında yer alan turnuvaya düzenlendiği ilk yıl 19 teknenin katıldığını, yıllar ilerledikçe gelen talebin çok arttığını ve geçen yıl katılımcı tekne sayısını 80 ile sınırladıklarını belirten İçingir, “Bu yıl özellikle IGFA ve ICATT gibi uluslararası organizasyonların önderliğinde koruma altına alınmış türleri, turnuva kapsamında ‘Yakala Bırak Yaşat’ temasını ön planda tutarak ayrı bir farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Yine bu sene Turnuva kapsamında organize edilecek olan Offshore Fishing Expo ile Türkiye’de bir ilk olarak balıkçılık ile ilgili markaların bir arada, hedef kitleye doğru şekilde ulaştırılmasını planlıyoruz. Bu sayede sportif balıkçılığın tanınması, markaların yeni ürünlerin tanıtımı, dünyadaki son yenilikleri paylaşabilmek mümkün olacak” diye konuştu.

İÇİNGİR ÇİFTİ TÜRKİYE’YE KAZANDIRDI



2007 yılından itibaren Alaçatı Açık Deniz Balık Avı Turnuvası’nın Türkiye’ye kazandırılmasına öncülük etmekten gurur ve memnuniyet duyduğunu da dile getiren İçingir, turnuvanın çıkış hikayesini ise şöyle özetledi:

“2006’da katıldığımız Yeni Zelanda’daki dünyanın en büyük açıkdeniz balık avı turnuvasına hem yarışmacılar, hem medya, hem de izlemeye gelenler tarafından inanılmaz bir ilgi vardı. ‘Böyle bir turnuvayı neden Alaçatı’da yapmıyoruz?’ düşüncesiyle döndük Türkiye’ye ve soluğu Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın yanında alarak konuyu aktardık. Kendisi de “Alaçatı’ya değer katacak her türlü etkinliğe destek veririz” dedi ve hep birlikte yola çıktık. Yıllar içinde turnuvamız Avrupa’nın sayılı açık deniz balık avı turnuvaları arasına girdi. Türkiye’de başlattığımız bu ilk etkinlik daha sonraki yıllarda örnek alınarak ülkede başka destinasyonlarda da yapılmaya başladı. Bugün dört farklı yerde turnuva düzenleniyor. Bunun için de ayrıca mutluyuz. Benim mutluluğum ise daha bir farklı, çünkü ilk fikir benden çıkmıştı. Turnuva bir yerde de, bir kadın girişimi aslında. Ve bu kadın girişimi yeni bir sportif yarış markası yaratarak şu an Türkiye’de yapılan diğer turnuvalara da fikir verip, öncülük etti. Yine bu kadın girişiminden doğan turnuvaya Cem Boyner, Mahmut Özgener, Mustafa Taviloğlu, İskender Atakan, Gökhan Çarmıklı, Berent Akdemir, Can Ekşioğlu, Turgut Konukoğlu gibi tanınmış işadamları da katılarak “Rastgele” dediler. Şimdi 10. yılımızın heyecanını yaşıyoruz. 9 yıl boyunca turnuvamızda bize destek veren katılımcılarımızı ve izlemeye gelen misafirlerimizi 10. yılımızda da turnuvamıza bekliyoruz.”

KARADAKİ ETKİNLİKLER SES GETİRECEK


Bu yılın en önemli özelliklerinden birisi de, denizdeki balık avı heyecanının yanı sıra karada da değişik etkinliklerin olması. Bu kapsamdaki çocuk ve büyükler için workshoplar ve söyleşiler ile sportif balıkçılığın daha geniş kitlelere tanıtılması amaçlanmakta. Ana sponsor Columbia PFG ile diğer sponsorlar Oakley, Mercury, Gulf Cryo, Al Custom ve Suunto markalarının etkinliklerinin yanı sıra; sponsorlardan Single Fin’de yapılacak ödül töreni ve kapanış partisi ile turnuvanın güzel anılar bırakması hedefleniyor.

KILÇIKSIZ BALIK YAZARI TURNUVAYA RENK KATACAK



Bu etkinlikler arasındaki Süleyman Dilsiz’in Cumartesi günü saat 13:00’te gerçekleştireceği workshop deniz ürünleri ve balık meraklıları için kaçırılmaması gereken bir etkinlik olacak. 2015’te Papaz’ın Evi’nde düzenlenen ‘Balık ve Rakı’ yemek atölyesiyle 6. Alaçatı Ot Festivali’ne damgasını vuran, bugüne kadar balık tarifleri üzerine yazılmış en kapsamlı kitaplardan biri olan 360 sayfalık ‘Kılçıksız Balık’ın yazarı, ‘Mantar yatağında sakızla marine edilmiş levrek’ menüsünü literatüre kazandıran Süleyman Dilsiz turnuvaya ayrı bir renk katacak.

Fulya OMAÇ / Çeşme