Türkiye’yi windsurf dalında olimpiyatlarda temsil etmiş sporcular İlknur ve Ertuğrul İçingir önderliğinde "Sürdürülebilir yaşam için bilinçli avlanma" teması ve “Büyük Balığın Peşinde” sloganıyla Türkiye’nin farklı bölgelerinden en iyi amatör sportif balıkçılarını bir araya getiren ‘Columbia PFG Alaçatı BigFish’ bu yıl 13. kez Port Alaçatı Marina’da gerçekleştiriliyor. Bugün start alan ve iki gün sürecek yarışların ilk gününde 53 tekne en büyük balığı yakalamak için derin sulara açıldı.

Yunanistan ve Türkiye karasularına altışar mil mesafedeki uluslararası sularda gerçekleşen avda sadece üç tekne balık yakalayabildi. Ancak Sinan Kuran’ın kaptanlığını yaptığı Osman Bulutlar, Bora Özer, Alptuğ Önal, Zafer Toksöz ile Sinan Kuran’ın ikiz kızları Kayra ve Talya’nın da içinde yer aldığı Shamu teknesi ekibi denizden karaya balıkla dönen tek ekip oldu. Ekibin yakaladığı 193 cm uzunluğunda 98,5 kilo ağırlığında orkinos yarın ödül töreninde pişirilerek konuklara ikram edilecek. Turnuvada yakalanan diğer iki balık ise ‘yakala – bırak’ kategorisinde denize geri salındı. ‘Albatros’ teknesi ekibinin yakaladığı 150 cm uzunluğunda ve yaklaşık 50 kg ağırlığındaki bluefin orkinos ile ‘Selina’ teknesi ekibinin yakaladığı 90 cm uzunluğundaki kılıçbalığı limitlerin altında kaldığı için yaşam alanlarına geri salındılar.

İÇİNGİR: ÇOK BALIK TAHMİNLERİMİZ TUTMADI
Hakem heyetinden ve turnuvanın düzenleyecilerinden Ertuğrul içingir ilk gün yarışlarının biraz kısır geçtiğini belirterek, “Balık sessizdi. Üç balık yakalandı. İkisi denize geri salındı. Bir tekne balıkla karaya gelebildi. Denizde çok balık vardı, hepimizin tahmini de çok balık yakalanacağı yönündeydi. Hatta balığın çokluğundan zorlanacağız diyorduk. Tam tersi oldu. Tahminlerimiz tutmadı ama hiç balık tutamamak da vardı. Üç tane balık tutuldu. Yarın için çok daha iyi olacağını ümit ediyoruz. Hava biraz sertçeydi, bu balıkçılığı da zorlaştırıyor tabi. Ama tehlike oluşturacak bir hava yoktu.

Shamu teknesinin kaptanı Sinan Kuran (eli mikrofonlu)

SHAMU TEKNESİNİN KAPTANI SİNAN KURAN’IN İKİZ KIZLARI EKİBE ŞANS GETİRDİ..
Shamu teknesinin kaptanı Sinan Kuran balık tartılırken podyumda yaptığı açıklamada; 53 tekne arasında balıkla dönen tek ekip olmaktan mutluluk duyduklarını ve bugünkü yarışta ikiz kızlarının kendilerine iyi şans getirdiğini söyledi. Kuran, üç turnuvaya katıldıklarını, hepsinden de balıkla döndüklerini ve bu yarışların çok da keyifli geçtiğini belirterek, “Bu yarış için de çok ümitli geldik. Harika bir ekibim var. Nereye ne atacaklarını, nerede duracaklarını çok iyi biliyorlar. Balığı 25-26 dakikada tekneye çektik. Çok mücadele etmedik. Başka balık yakalamış olsaydık bu balığı ‘çok da büyük değil’ diye denize geri salacaktık. Olmayınca bu balıkla döndük. Aslında yakaladığımız balıklardan eve de götürmek istiyorum ama bir türlü olmadı, kısmet.” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN İŞ ADAMLARI ‘EN BÜYÜK BALIK İÇİN YARIŞTI

Toplam 53 teknenin katıldığı turnuva ilk gününde; Cem Boyner, AK Parti İzmir İl eski Başkanlarından Bülent Delican, Gökhan Çarmıklı, Turgut Konukoğlu, Eyyüp Necimoğlu, Erkut Soyak, Bülent Akgerman gibi Türkiye’nin önde gelen iş adamlarını ağırladı.

İzleyici ve katılımcı sayısıyla Avrupa’nın en önemli turnuvaları arasında gösterilen Columbia PFG Alaçatı BigFish’de bu yıl da Yakala-Bırak-Yaşat teması ile ön plana çıktı.

Saat 18:00’de tartı ve hakem karalarının açıklanmasının ardından Columbia PFG ev sahipliğinde Alavya Otel Şefi Hüseyin Pancar lezzetleri eşliğinde Happy Hour gerçekleştirildi.

Turnuva heyecanının yanı sıra birbirinden farklı workshoplar, çocuklara özel mini turnuva, eğlenceli partiler, offshorefishingexpoile zengin bir program sunarken, turnuva alanında kurulan Columbia pop-upstore’da ise markanın PFG serisi deniz severlerle buluştu..

İzmirli ünlü pop müziği sanatçısı Pınar Aylin de eşiyle birlikte müdavimi olduğu turnuvada etkinlikleri takip etti.

Turnuva yarın gerçekleşecek ikinci ve son yarışın ardından düzenlenecek ödül töreni ve gala yemeğiyle sona erecek.

Fulya OMAÇ / ÇEŞME