Ürdün’ün en önemli turizm destinasyonu Akabe, İzmir’den direkt uçak seferlerinin düzenlenmesi durumunda Türk turiste dört ülke gezme fırsatı verecek..

Akabe Turizm Direktörü Feras M. Ajlouni: “Akabe olarak özellikle İzmir’le işbirliği yapmak isteriz. Başta İzmirliler olmak üzere Türk sanayici ve iş adamlarını Akabe şehrimizde ve serbest bölgemizde görmek isteriz.”

IMC Tourism sahibi Mohammed Qawasmi: “Hedeflerimizin başında Ortadoğu’da İzmir’in tanıtımını yapmak.”

AKABE İZMİR’LE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYOR



Bu yıl 10. Kez düzenlenen Travel Turkey İzmir (TTI) Fuarı’nın Uluslararası Destinasyon Partneri Ürdün’ün Akabe şehriydi. Fuarda dört gün boyunca kentlerini en iyi şekilde tanıtan Akabeli turizmciler, ülkelerine memnun dönerken bundan sonra her yıl TTI Fuarı’na katılacaklarını söylediler.

AKABE’YE GELEN DÖRT ÜLKE GÖRME ŞANSINA SAHİP

Akabe Turizm Direktörü Feras M. Ajlouni, Ürdün’ün ülke olarak son beş yıldır TTI Fuarı’na katıldığını söyleyerek, “Bu yıl fuarın Uluslararası Destinasyon Partneri Akabe olunca, ülke olarak değil de sadece bu destinasyonumuzla katılıp, tüm dikkatleri buraya çekmek istedik. Ürdün'ün güneyinde serbest bölge olan Akabe, Kızıldeniz kıyısında bir körfez şehri ve önemli bir limandır. Ürdün'ün denize açılan tek limanı olması sebebiyle stratejik bir öneme sahiptir. Akabe'nin hemen yanında, yaklaşık 8 km mesafede İsrail'in Elyat şehri yer alır. Körfezin karşı kıyısındaki Mısır’ın Taba şehrine ise tekneyle 25 dakikada ulaşmak mümkün. Şehir merkezinden yaklaşık 20 km sonra ise Suudi Arabistan sınırı başlar. Yani Akabe’ye gelen turist toplam dört ülke, dört farklı destinasyon görme şansına sahiptir. Akabe şehri olarak çeşitli fuarlara katılıyoruz, bu kez ilk defa İzmir Travel Turkey’e katılmış olduk ve önümüzdeki yıllarda katılacağımızı belirtmek isterim” diye konuştu.

KUŞADASI - AKABE KRUVAZİYER TURU NEDEN OLMASIN

Bu yıl Akabe’de 500 bin Avrupalı turist ağırladıklarını ama ne yazık ki Türkiye’den gelen misafir sayısının çok az olduğunu belirten Akabe Turizm Direktörü Feras M. Ajlouni sözlerini şöyle sürdürdü:



“İşte bu nedenle bu fuara katılıyoruz ve Türk dostlarımız bizleri ziyaret edeceğini umuyoruz. Ürdün ile Türkiye arasında her alanda bir işbirliği söz konusu. Biz de Akabe olarak özellikle İzmir’le işbirliği yapmak isteriz. Başta İzmirliler olmak üzere Türk sanayici ve iş adamlarını Akabe şehrimizde ve serbest bölgemizde görmek isteriz. Örneğin Akabe ve İzmir arasında işbirliğin daha fazla gelişmesi için, iki şehrin arasında direkt uçuşlar sağlamalı. Konu ile ilgili bir çalışma içerisindeyiz. Çünkü Ürdün dostu Rüstem Yüksel, ‘İstanbul’dan Amman’a haftada dört tane uçak var ama İzmir’den yok. İzmirli İstanbul üzerinden gelmez, hem para hem de zaman kaybı var. Direkt uçuşlar olursa netice alınabilir’ dediği için bu konuda çalışma başlattık. Umarım en kısa sürede neticeye ulaşırız. Türklerin Ürdün ve Akabe’ye ilgisi istenilen düzeyde değil. Ama bu sene ilk dokuz ayda çoğu Kuzey Avrupa ülkelerinden olmak üzere 500 bin ziyaretçi Akabe’ye geldi. Şimdi de Akabe ile Helsinki, Brüksel, Kopenhag ve Stockholm direk uçuşları başladı. Uçuşlar 14 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında. Amaç Kuzey Avrupa ülkelerine sağlık, termal ve inanç turizmini tanıtmak.



Bu konuda Türkiye ile birlikte işbirliği yapma imkanı olabilir. Fuarda güzel bir gelişmenin de kapısı aralandı sayılır. Kuşadası ile Akabe arasında bir kruvaziyer turunun Avrupalı turist için cazip olabileceği konusunda ciddi fikir cimnastiği yaptık. İzmir’e uçakla gelecek turist, beş gün gemide, deniz üzerinde tatil yaparken; Türkiye, Yunanistan, Mısır, İsrail, Suudi Arabistan ve Ürdün’ü görebilecek. Beş gün Kuşadası’nda, beş gün de Akabe’de olmak üzere toplam 15 günlük paket program üzerinde bir ön mutabakat sağlandı. Konuyu görüşmeye ve olgunlaştırmaya devam edeceğiz. Bunun haricinde Akabe’nin daha fazla Türk yatırımcılara ihtiyacı var. Akabe’ye her ülkeden yatırımcı geliyor ama maalesef Türk yatırımcılar yok. Şehrimizde çok büyük bir yatırım alanı var, her alanda yatırım yapabilirler. Oteller, restoranlar, Türk iş yerleri açabilirler. Çünkü biz serbest bölgeyiz, gümrük vergisi yok. Serbest bölge dünyada iki tane var, biri Filipinler’de, diğeri de Ürdün’de. Yıllardır dört ülke arasında Akabe’yi de kapsayan bir barış anlaşması var. Mısır, Ürdün, İsrail ve Suudi Arabistan’ın imza attığı barış anlaşması bu bölgeye huzur getirdi. Bu yüzden insanlar yatırıma geliyorlar. Ürdün’e, Akabe’ye ziyaretlerinizi bekliyoruz.”

FARKLI ÜLKELERDE TURİZM ETKİNLİKLERİ DÜZENLİYORUZ



Bu yıl Ürdün’ün ülke olarak değil de, Akabe destinasyonu olarak fuara katılması üzerine, daha önce TTI Fuarı ve EMITT’e Ürdün stantında katılan Londra merkezli IMC Tourism sahibi Mohammed Qawasmi, yeni kurulan bir şirket olarak ilk kez kendi stantlarında Türk turizmcilerle birebir görüşmeler yaptıklarını söyledi. Mohammed Qawasmi, “IMC Tourism; halkla ilişkiler, etkinlik yönetimi ve yenilikçi pazarlama iletişim çözümleri alanında entegre hizmetler sunan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da turizm alanında uzmanlaşmış bir ajans olup, işinin ehli bir ekip tarafından desteklenmektedir. IMC Tourism, özellikle farklı ülkelerdeki seyahat ve turizm şirketleri, oteller ve turizm komiteleri ile işbirliği içinde birçok konferansa ve turizm etkinliklerine imza atmaktadır. IMC Tourism, genel olarak turizm sektörüyle ilgili geniş bir hizmet yelpazesi sunmakta olup, mükemmellik ve yüksek kaliteyi müşterilerimize taahhüt eder. Referanslarımız arasında seyahat acenteleri, oteller ve dünyadaki tur operatörleri yer alıyor. Şirketimiz Londra merkezli olmakla birlikte, tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ortaklarımıza çözüm odaklı hizmet sunmaktadır” dedi.

İZMİR, ÇEŞME VE SELÇUK’UN TANITIMINI ORTADOĞU’DA YAPACAĞIZ



IMC Tourism olarak Türkiye ile de turizm alanında ortak çalışmalar yürütmek istediklerini, daha şimdiden biri İstanbul, diğeri de Bursa’dan olmak üzere iki partner ile anlaştıklarını, ama önceliklerinin İzmirli turizmciler olduğunu ifade eden Mohammed Qawasmi konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Daha önce Ürdün stantıyla fuarlara katılıyordum İlk kez kendi şahsi firmama ait bir stantla bu fuardayım. Hedeflerimizin başında Ortadoğu’da İzmir’in tanıtımını yapmak. Bizi bu konuda yönlendiren İzmirli Danışmanımız Rüstem Yüksel, İzmir ile Arap ülkeleri arasında işbirliği yapıldığı takdirde her iki tarafında da kazanacağını her defasında söylüyordu. Kendisi bu konuda en fazla çaba gösteren insanların başında geliyor. Hedeflerimizden bir tanesi de kardeş şehir projesi. Mesela Selçuk Belediyesi ile Medaba Belediyesi’nin kardeş şehir olması için görüşüyoruz. Çeşmeli gazeteciler Fulya Omaç ve Ahmet Aktaş’ı üç yıl önceki bir etkinlikte tanıdıktan ve bizzat Çeşme’yi yakından görme fırsatı bulduktan sonra, Çeşme’yi de programımıza aldık.

Ortadoğu’da İzmir, Çeşme ve Selçuk’un tanıtımını yapmak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Sizin de bölgenizi Ortadoğu’da tanıtmanız gerek. İzmir maalesef Ortadoğu’da yeterince tanınmıyor.”



BU SENE SAYIMIZ AZDI, SENEYE DAHA ÇOK OLACAK

Ortak pazarlamada konusunda kendilerinin hem satıcıyı, hem de alıcıyı yakından tanıdıklarını, bir anlamda firma evliliği yaparak tarafları birleştirip, anlaşmalarını sağladıklarını vurgulayan Mohammed Qawasmi, “Bu stantta görmüş olduğunuz ülkeler, firmamız IMC tarafından yapılan tanıtımla ilgili olarak buraya geldi. Tunus, Cezayir, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Dubai’den firmalar var. Amaç Türkiye’de tanınmalarını sağlamak. Bu sene az sayıdaydık, ama önümüzdeki yıl umuyorum daha çok katılım olacak. IMC olarak hedefimiz alıcıyla satıcının arasında bağlantı kurmak. Yani tarafları buluşturmak. Yakında bir network kuracağız. Turizm konusunda çalışan her kişiyle, otelci, acente, basın olsun bu network içinde iletişimde olacak, birbirimizi daha fazla güçlendireceğiz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile Türkiye’nin en azından turizm alanında işbirliği yapmasında büyük yarar olacağını düşünüyor, bu konuda çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğimizi deklare ediyoruz” dedi.

Fulya OMAÇ / Çeşme