Mustafa Akpolat

 Avrupa Turnesi'nin ilk durağı olan Hamburg'da gerçekleşen konserde ''Merhaba'' eseriyle sahne alan Zülfü Livaneli, 1980'li yıllarda sahte pasaportla çıktığı Avrupa'da, kendisine yardım eden ve salonda bulunan dostlarına teşekkür ederek başladı. Livaneli konuşmasında, "Bu veda aynı zamanda eserlerimi bugüne kadar dinleyen siz değerli dinleyicilerime, bir teşekkür anlamındadır." dedi. 

40 yıllık sanat yaşamı ile ilerleyen yaşına rağmen sesi, konuşması ve özgürlüğe olan tutkusuyla, Gezi direnişçileri gibi sımsıcak yüreğe sahip Livaneli, sahnede verdiği kardeşlik mesajlarıyla yoğun alkış aldı.
 
Livaneli, ''Almanya'da yaşayan Türkiyeli kardeşilerimin benim hayatımda çok önemli yerleri var. Çünkü bende bir dönem müzik çalışmalarımı gurbetçi olarak yıllarca yurtdışında yaptım. Ülkede yasaklanan çalışmalarımı, Avrupa"da yaşayan kardeşlerim Albümlerimi, Kasetler halinde yasaklara rağmen Türkiye'ye götürdüler ve Anadolu'ya yaydılar" açıklamasında bulundu.

VEDA TURNESİ, SİZLERE TEŞEKKÜR VE ŞÜKRAN TURNESİ'DİR


''Karlı kayın Ormanı, Yiğidim Aslanım'' gibi eserlerime ilk defa burada sahip çıkıldı, dinlendi. Gümrüklerde yakalanma riskine rağmen çalışmalarımı Anadolu'ya taşıyarak, Anadolu'da, daha ben gitmeden müthiş bir birikimle benim adım yayıldı, eserlerim dinlendi. Beni bu güne getiren, çalışmalarımı geniş kitlelere yayan birinci kuşak kardeşlerimdir, benim kuşağımdır bu vesileyle bir Veda Turnesi ile şükran duygularımı ifade etme ve teşekkür etme turnesidir. '' dedi.

BERKİN ELVAN İÇİN 'MEMİK OĞLAN' SÖYLENiNCE COŞKU DORUKTAYDI

Livaneli; Ey Özgürlük, Karlı Kayın Ormanı, Yiğidim Aslanım, Leylim Ley, Güneş Topla Benim İçin, Sevda Değil gibi sevilen eserlerinin yanı sıra, Gezi direnişinde esnasında kafasına polisin sıktığı gaz fişieği isabet etmesi sonucu, günlerce komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan için uyarlanmış 'Memik Oğlan'' eseri salonda hep bir ağızdan seslendirildi.

EY ÖZGÜRLÜK ŞARKISI TOPLUCA SÖYLENDI


Gezi parkı olayları esnasında en fazla dinlenen ve söylenen bir şarkı olan "Ey Özgürlük" salonu dolduran iki bine yaklaşık kitle tarafından coşkuyla dev bir koro halinde söylendi. Livaneli konserde eserlerini seslendirirken, çalışmalarına vesile olan tarihteki yaşanmışlıklara ve anılarına kısa kısa değinerek eserlerin hangi koşullarda oluştuğunu sevenleriyle paylaştı.

Konserin sonunda dakikalarca ayakta alkışlanan Livaneli, tekrar sahneye gelerek" Odam kireç tutmuyor" şarkısını seslendirerek Hamburglu sevenlerine veda etti. 

LİVANELİ'DEN İMRAN ÖZTÜRK'E VEFA BORCU VE SICAK TEŞEKKÜR 


Konser öncesi basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan Zülfü Livaneli, 12 Eylül sonrası M Ali Basmacı ismindeki sahte bir pasaportla Hamburg'a geldiğini ve o zaman kendisine yardımcı olan İmran Öztürk'e dost davranışından dolayı teşekkür ederek o beni misafir etti, dost elini hiç unutmayacağım, dedi.

Livaneli basın toplantisinda şunları ifade etti:
 "Benim siyasi değerlendirmelerim fena değildir ama, kendim kötü bir siyasetçiyim.Beceremediğim şey siyasetçi olmaktır.90'lı yıllarda bir değerlendirme yapmıştım.80'li yıllardan kalma sağ-sol geriliminin çok önemli zannedildiği yıllarda, ben Türkiye önümüzdeki süreçte üç kutuplu Türkiye olacak demiştim.

Yani din ve islam ağırlıklı çevreler, bunun karşısında laik ve biraz milliyetçi çevreler ve Kürt Hareketi. Maalesef öyle de oldu. Bir yabancıyı alıp Türkiye'ye götürseniz bir saat İzmir'e, sonra Diyarbakır'a ve Konya'ya, aynı ülkeye ait şehirler olduğunu hiç düşünmez. Birbirinden nefret eden gruplar haline gelindi. Bunun çaresi tekrar ülke birliğini ve bütünlüğünü sağlamaktır.Ülkeyi bu kutuplaşmadan demokratikleşmeyle birlikte çıkartmak gerekir. Demokrasileri yürüten yasama ve yürütme Türkiye'de şuan işlemiyor.Seçim ve sandık var ama onun ötesi yok, dedi.

Türkiye'de muhalafet yok mu? sorusuna de değinen Livaneli, güçlü bir muhalefet olsa böyle mi olurdu. Ciddi bir ekonomik programla ortaya çıkmak gerekiyor açıklamasından sonra. Türkiye'de bir zamanlar sol'un kalesi olan yerlerde neden AKP kazanıyor ? ifadesinden sonra, buradan dersler çıkarmak gerekiyor dedi. Demek ki, o kitleye AKP sesleniyor, söylemi sağcı ama, uyguladığı politikalar en alttaki yurttaşlarımıza sesleniyor.

SEÇİMLERDEN SONRA HALKI AŞAĞILAMA KAMPANYASI BAŞLADI

İnsanlar gazete köşe yazarlarına göre oy vermiyor değerlendirmesinden sonra, tipik aydın anlayışına karşı çıkarak konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü. "Seçimlerden sonra halkı aşağılama kampanyası başladı. AKP'ye oy verenlere, bunlar cahildir dediler. Ben bunlara kesinlikle katılmıyorum. Aydınların halka laf söylemeye hakkı yok. Demek ki sen beceremedin" yorumuyla karamsar değerlendirmelere karşı durdu.

GEZİ OLAYLARI HÜKÜMETİN TOTALİTER YÜZÜNÜ GÖSTERDİ

Gezi olayları ile ilgili bir soru üzerine de şu ifadeleri kullandı: "Gezi'nin en büyük faydası; batı kamuoyuna hükümetin totaliter yüzünü gösterdi." Seçim çalIşmaları esnasında bir gerçekliği bir kez daha gördüğünü açıklayan Livaneli,"Türkiye'de çok büyük bir yoksulluk var.Bırakın Anadolu'nun ücra köylerini Kadıköy gibi zengin semtlerin tepelerindeki mahalllelerinde yoksul ve zayıf kadınlar yanlarındaki yetim çocuklarla yemek dağıtan Belediye arabasının gelmesini dört gözle beklemektedirler" dedi.