-Orhan Çalışır-

 




Kitabın yayımlanması vesilesiyle Sofya’ya gelen Zülfü Livaneli, Sofya’daki Milli Kültür Sarayı’nda Bulgaristanlı okuyucularıyla buluştu. Yaklaşık 150 kişinin izlediği okumaya, Sofya Üniversitesi’nden Türkologlar ve edebiyat meraklılarının yanı sıra T.C. Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz' da katıldı. Kitabın tanıtımında Bulgaristan’ın tanınmış kemancısı Yosif Radionov ve eşi piyanist Zornitsa Radionova, romanın adının esin kaynağı olan Schubert’in Serenade adlı eserini seslendirdiler.

 

Okuyucularına bir konuşma yapan Zülfü Livaneli, “Bu globalleşen dünyada, komşu ülkeler ve ortak geçmişi paylaşan ülkeler bile ne yazık ki birbirini tanımıyorlar. Bu yüzden karşılıklı olarak kitaplarımızın çevrilmesi ve okunması birbirimizi anlamak bakımından çok önemli.” dedi.

 

Knigopis Yayınevi’nin sahibi Georgi Alexandrov, Serenad hakkında “Eğer bir eser insancıl ve iyimserse, bu mutlaka iyi bir eserdir, Livaneli’nin kitabı bu iki özelliğiyle hemen dikkat çekiyor.” dedi. Alexandrov, Serenad’ın Bulgaristan’ı da yakından ilgilendiren Struma faciasını işlediğinden dolayı Bulgar okuyucu tarafından büyük ilgiyle karşılanacağını söyledi.

 

Sofya’da iki gün boyunca yazılı basın, radyo ve televizyondan çok sayıda gazeteciyle söyleşi yapan Zülfü Livaneli, Bugaristan’daki belli başlı bütün yayın organlarında genişçe yer buldu. Bulgar Devlet Televizyonu’nun çok izlenen politika programı Panorama’da Livaneli ile yapılmış uzun bir röportaja yer verdi.

 


(Fotoğraf  altyazısı: Zülfü Livaneli ve kitabı Bulgarcaya çeviren Türkolog Silviya Dimitrova)