Offenburg Cemevi, Roth Kitapevi, Halk Yüksek Okulun davetlisi olarak Offenburg kentine gelen yazar Zülfü Livaneli'nin okuma akşamına 200'den fazla Türk ve Alman davetli katıldı.

Offenburg Belediyesin Mali Hizmetler Başkanı Hans Peter Kopp' sizi kentimizde ağırlamaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz. Kentimize hoş geldiniz. Sizi her zaman Offenburg'ta misafir etmek istiyoruz diye konuştu'. Başkan Kopp kısa konuşmasında çok sayıda ödül alan, Türkiye ve Avrupa'da çok satanlar listesin başında gelen roman yazarı Zülfü Livaneli'nin biyografisini anlattı. Yaklaşık üç saat süren okuma akşamı Halk Yüksek Okulu yöneticisi Martina Wörner romanı Almanca okudu. Sanatçı Zülfü Livaneli'nin konuşmalarını davetlilere Elmas Taşkan tercüme etti. Program Offenburg Cem evin gençlik kolları üyeleri Alev Polat, Garip Karabacak sanatçı Livaneli'nin şarkıları 'Güneş Topla Benim İçin', 'Bir Şafaktan Bir Şafağa' şarkılarını bağlama eşliğinde başarıyla yorumladı. Şarkılara okuma akşamına gelen davetlilerde eşlik etti. Sanatçı Livaneli kitabından pasajlar okudu.



Livaneli aynı zamanda yaşadığı anıları paylaştı. Anektodlar içinde dünya siyasetin önemli isimleri içinde eski Sovyetler Birliği lideri Mikhail Gorbachev, Amerika Birleşik Devletleri eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'le beraber yaşanan siyasi gelişmelerle ilgili konuşmalar anlatıldı. Tarihte yaşanan olaylar konuşuldu.

"BÜTÜN BATI ÜLKELERİ DİN ÖZGÜRLÜĞÜ ADI ALTINDA LAİKLİĞİ TÜRKİYE'DE ÖLDÜRÜP İSLAMI BAŞA GEÇİRDİLER" 

Davetliler, sanatçı Zülfü Livaneli'ye Türkiye, Avrupa, Dünya politikası üzerine çok sayıda sorular sordu. Soruları yanıtlayan romancı Zülfü Livaneli özetle şöyle konuştu: "Arap ve İslam ülkelerinde demokrasi, laiklik hiçbir zaman olmadı. Laiklik ise çok önemli. Bunu sade Türkiye başarmıştı ama 13 yıl önce bir moda çıktı. Bütün batı ülkeleri din özgürlüğü adı altında laikliği Türkiye'de öldürüp İslamı başa geçirdiler. Ben romanlarımda iki geleneği batı, doğuyu birleştiriyorum. Özellikle gençler tarafından en çok okunan ve şu ana kadar 400 bin satan 'Kardeşimin Hikayesi' herkes tarafından çok beğenildi. Ben mecliste çalıştım, siyaset yaptım. Ama şarkılarım meclis çalışmalarımdan daha etkili oldu. Dünyaya siyasi açıdan değil, kültürel açıdan bakmalısınız. Dünyada politika çok zor hale geldi. Suriye, Irak'ta yaşanan kavgalar, göç dalgası konuşmalar içinde yer aldı."



Program sonunda kitaplarını imzalayan sanatçı Zülfü Livaneli hayranlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Offenburg Belediyesi Mali Hizmetler Başkanı Hans Peter Kopp sanatçı Zülfü Livaneli'ne sizi yine önümüzdeki Pazar günü Offenburg Cem evinde 'Veda' belgeselini görmekten büyük mutluluk duyacağız. Size küçük bir hediyemiz var büyük bir edebiyat eseri değil ama Offenburg kentini tanıtan kitapla tekrar size teşekkür etmek istiyoruz dedi. Sanatçı Livaneli önümüzdeki hafta sonu 11-12 Aralık tarihlerinde Stuttgart ve Frankfurt kentlerinde okuma akşamlarına katılıyor. 12 Aralık Cumartesi akşamı Fransa'nın Strasbourg 'Odyssee' Sinemasında '27. Türk Sinema Günleri' programında 'Veda' belgeselini tanıtacak olan sanatçı Livaneli 13 Aralık Pazar günü tekrar Almanya'nın Offenburg kentinde 'Veda' belgeselini Cem evinde Türk ve Almanlara tanıtıyor.