Özellikle baskı altındaki yazar ve gazetecilere yönelik destek ve çabalarıyla tanınan, “En Alttakiler” başta olmak üzere bazı kitapları Türkçeye de çevrilmiş Alman yazar Günter Wallraff, 10 bin avro tutarındaki Hermann Kesten Ödülü’nü kazandı.

Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ralf Nestmeyer, “Günter Wallraff ile son yılların en angaje Alman yazarlarından birini saygıyla selamlıyoruz” dedi. Daha önce de Günter Grass, Anna Politkowskaja, Liu Xiaobo gibi yazarların layık görüldüğü ödülün 19 Kasım’da Darmstadt’ta Wallraff’a sunulacağı açıklandı. Ödül konuşmasını Yeşil politikacı Cem Özdemir’in yapacağı bildirildi. 

Ralf Nestemeyer, ödülün Wallraff’a verilmesinin nedenlerini açıklarken, “hayran olunacak bir cesaret ve büyük kişisel müdahalesiyle her zaman düşünce özgürlüğü ve siyasi baskı altındaki yazarlardan yana çıktığını” vurguladı. Destek verdiği Salman Rüşdü ve Julian Assange gibi örnekleri hatırlatan Nestemeyer, “Wallraff’ın yaşam performansı gerçek bir hayranlığı hak ediyor” dedi. 

Hessen Eyaleti Kültür Bakanı Angela Dorn da bulvar gazeteciliğinin tuhaf araştırma yöntemlerini dışarıdakilere Wallraff’ın gösterdiğini hatırlatarak, özellikle “konuk işçi diye bilinen insanların o insanı aşağılayan çalışma koşullarını derin ve insanı korkutan bakışlarla ortaya sermesini” övdü. Yeşil politikacı Dorn, Wallraff’ın başlı başına bir örnek olduğunu kaydetti.

(Kaynak: +49-DARMSTADT / FOTO: Britta Pedersen/DPA)