Grup Yorum'un bu yıl 12 Nisan'da beşincisini düzenleyeceği Bağımsız Türkiye Konseri, İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Bakırköy Halk Pazarı'nda yapılacağı duyurulan, Pazar günü gerçekleşecek konserin sahne kurulumu ve ses ekipmanlarını düzenlemek için sabah saatlerinde alana giden Grup Yorum, polis tarafından engellendi.


Gerekli yasal başvuruları yapılan ve belediyeden alan tahsisi yapılan konserle ilgili hiçbir resmi bildirim ve konsere ilişkin yasaklama ilan edilmemişken alanda konuşlanan TOMA'lar ve yüzlerce çevik kuvvet polisi, Grup Yorum'un konser hazırlıklarını engelledi.



Grup Yorum'dan yapılan açıklamada, “Grup Yorum'un bu yıl 12 Nisan'da beşincisini düzenleyeceği Bağımsız Türkiye Konseri, polis engeliyle karşılaştı. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Bakırköy Halk Pazarı'nda yapılacağı duyurulan, Pazar günü gerçekleşecek konserin sahne kurulumu ve ses ekipmanlarını düzenlemek için alana giden Grup Yorum'u polis engelledi.Gerekli yasal başvuruları yapılan ve belediyeden alan tahsisi yapılan konserle ilgili hiçbir resmi bildirim ve konsere ilişkin yasaklama ilan edilmemişken alanda konuşlanan TOMA'lar ve yüzlerce çevik kuvvet polisi, Grup Yorum'un konser hazırlıklarını engelledi” denildi. 

Daha sonra İstanbul Valiliği ile görüşen Grup Yorum üyelerine konserin yasaklandığı belirtildi. İstanbul Valiliği konserin neden yasaklandığına dair bir açıklama yapmazken, “böyle uygun görüldüğünü” belirtti. Grup Yorum Valilikten yazılı karar talep etti. Ancak bu yasağı bildiren bir yazılı belge vermedi.



Valilik: "Provokatif eylem duyumu aldık"

Bekleyiş sürerken, saat 16.00'da İstanbul Valiliği'nin yasak kararı geldi. Valilik, konseri yasakladığını organizatörlerin avukatları aracılığıyla tebliğ etti. Valiliğin yasak gerekçesinde, "Bahse konu etkinliğin toplumun tepkisine yol açarak infial uyandırabileceği, kitlesel tepki ve provokatif eylemlere mahal verebileceği şeklinde duyumlar alınmıştır. Kamu güvenliği ve esenliğinin bozulmaması amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi uyarınca konser düzenlenmesi uygun görülmemiştir" denildi.

Grup Yorum: "Yasağı tanımayacağız"

Yasağı tanımayacaklarını açıklayan Grup Yorum üyeleri, önce yürütmeyi durdurma kararı aldırmak için mahkemeye gideceklerini, sonuç alamazlarsa konser günü ve saatinde alanda olacaklarını duyurdu.

Yasak kararının ardından alanda yeniden toplanan Grup Yorum üyeleri şarkı söyleyip slogan attı. Grup adına açıklamayı Caner Bozkurt yaptı. Bozkurt, "Ses sistemini kurmak için anlaştığımız firma geldi. Yasak resmileşince, onlar şimdi alandan ayrılacaklar. Bu ses sistemleri bizim olsaydı, her türlü yasağa rağmen bunları biz kuracaktık burada. Ama biz bu konseri yine yapacağız. 12 Nisan Pazar günü burada olacağız. Grup Yorum olarak, her ne olursa olsun bu konseri gerçekleştireceğiz" diye konuştu. 
Grup Yorum solistlerinden Caner Bozkurt, "Fiili bir polis engeliyle karşılaştık. Konserin resmi başvuruları devam ediyordu. Fakat bu durumu öğrenince arkadaşlarımız Valiliğe gitti. Engelleme sürpriz olmadı. Duyduğumuz bazı şeyler vardı. Geçen hafta Çağlayan Adliyesi'ndeki eylemle ilgili Valiliğin bazı çekinceleri olduğu bu konserle ilgili... Bu bir engelleme gerekçesi olarak çıktı karşımıza. Bu eylemin bizim konserimizle hiçbir alakasının olmadığını Vali Yardımcısı ile konuştuk. Herhangi bir provokatif ortamın oluşmayacağını anlattık sözlü olarak" diye konuştu.

"Yasağı bekliyorduk"

Bir başka Grup Yorum üyesi Ayfer Rüzgar da, "Süreç bitmiş değil. Avukatlarımız uğraşıyorlar. Avukatımız bir dilekçe yazıyor, yürütmeyi durdurma kararı için. Mahkemeye vereceğiz. Cevap bekliyoruz" dedi.

Dilan Balcı da, "Kültür merkezimiz basıldı. Üyelerimiz gözaltına alındı. Böyle bir yasaklamayı da bekliyorduk" şeklinde konuştu.

"5 dakika bile beklemediler"

Alınan kararın tamamen duyumlar üzerinden alındığı ifade eden avukat Zehra Özdemir ise, "Yarın biz gerekli hukuki yollara da başvuracağız. Gördüğünüz gibi, polis araçların 5 dakika bile beklemesine izin vermedi" dedi.