2011 Yılında Unesco Genel Merkezinde yüzlerce sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen Nevruz kutlamalarının ardından, bir kez daha UNESCO Genel Merkezinde Azerbaycan müziğinin yaratıcısı ve ilk profesyonel bestecisi olan Üzeyir Hacıbeyli'nin ünlü eseri "Arşın Mal Alan" opereti, Türksoy'un organizasyonuyla bestelenişinin 100. yılında Paris'te sanatseverlerle buluştu.

 

Arşın Mal Alan opereti, ilk kez aynı sahneyi paylaşan Türkiye, Azerbaycan, Krıgızistan ve Kazakistanlı sanatçılar tarafından sahnelendi.

Türk sanatçı Tülin Talınlı, "Paris'te çok güzel bir ortamda bütün dostlarımızla birlikte temsili yapmak Türki Cumhuriyetlerin birleşimini sahnede yaşamak çok keyfli ve çok mutluyum" dedi.

 

UNESCO Maslahatgüzarı Esin Doğan, "Türksoy'un 20. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. UNESCO'da da ruhuna uygun Türksoyu oluşturan ülkelerin sanatçılarından oluşuyor.Bir sonraki aşama Strasbourg Azeri operasının en önemli esri başarıyla sergilendi. 1 Ekim'de Ankara'da Türksoy bakanlar toplantısı var. Dolayısı ile Türksoy'un kuruşunu sanat ve siyasetle kutluyoruz" dedi.

 

Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Arşın Mal Alan operetinin ilk kez 100 yıl önce yetmişten fazala devlette  sahnelendiğini belirterek, "Ama bugün bir farklılık vardı. Bu opereti ilk kez Türk dünyası sanatçıları,Kazak orkaestraları eşliğinde Azerbaycanlı müzisyenleri, solistler Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiyeli sanatçılar birlikte Kazakistanda hazırlandı. İlk defa Türk dünyasının müzisyenleri buna birlikte çalıştı birlikte yaptı" dedi.

 

Kaseinov, "Paris'ten sonra konser Avrupa Parlementosu büyük kongre salonda gerçekleşecek. Bu etkinlik en büyük etkinliğimiz ancak gelecekte de bu tür etkinliklere hazırız" dedi.

 

UNESCO Genel Merkezi'nde Türksoy'un son 20 yılını konu alan fotoğraf sergilendi ve kokteyle son buldu.

 

Arşın Mal Alan opereti, Perşembe günü de Strazburg'da Avrupa Birliği Parlamentosu Kongre Salonu'nda sahnelenecek.