Yaklaşık iki saat süren konferans programı içinde bir saate yakın konuşan Prof. Dr. Nevzat Atlığ, Batı ile Türk Müziği arasındaki farklılıklara değinerek, Türk Musikisinin zaman içerisinde nasıl geliştiğini ve değiştiğini vurguladı.

Strasbourg Üniversitesi Türk Etütleri Enstitüsü, ‘Turquoise’ müzik grubu derneği ,Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Strasbourg’a davet edilen ömrünü müziğe adayan ve 14 Ekim tarihinde 90 yaşına girecek olan Prof. Dr. Nevzat Atlığ Türk Musikisi’nin tekniklerini batıyla karşılaştırdı. Karşılaştırmalar içinde Türk Musikisi’nin tek sesli olması, notada koma değişiklikleri, enstrümanlar, aksak ritimler anlatıldı.

Türk Musikisi’nin uzmanı, canlı belleği, müziğimizin en yakın tanıyan Prof.Dr. Atlığ konferansta kendi biyografisiyle beraber, Türk müziğin altı asırlık tarihine ışık tuttu. Piyanonun 12 sese akort edildiği için Türk Klasik Müziğinde tercih edilmediğini söyleyen Prof.Dr. Atlığ, Türk Musikisi’nin 1826 yılında İtalyan Komponist Giuseppe Donizetti Türkiye’ye davet edilmesiyle Batı ile ilk çalışmaların başladığını söyledi.



Atlığ
şöyle devam etti: “Eskiden aynı çatı altında batı ve Türk müziği icra edilirken Konservatuar’da batı ve Türk müziği rekabetmiş gibi ayrı uygulandı. 1914 yılında Türk müzik eğitimine batı müziği ekleniyor. İstanbul Belediye Konservatuarı kurulup sadece batı müziği eğitimi verildi. Okullarda Türk müzik eğitim dersleri kapatıldı. Bu durum 1949’lu yıllara kadar devam etti. 1943 yılında Türkiye’nin tek Üniversitesi olan İstanbul Üniversitesinde ilk Müzik Korosu kuruldu.”



Konferans’ta herkesi aydınlatan Prof.Dr. Atlığ’nın konuşmasını Fransızca tercümesini Üniversitenin Ekonomi Profesörü aynı zamanda amatör müzik grubu ‘Turquoise’ grubun viyolensel ve ses sanatçısı Prof. Ragıp Ege yaptı. Programın son bölümlerinde 15-18 yüzyıl arasında Türk müziğin unutulmayan, efsane bestekarları Abdülkadir Merati, Hafız Post, Mustafa İtri, Mustafa Efendi, Dilhayat Kalfa Hanım, Tamburi Mustafa Çavuş, Dede Efendi gibi bestekarların eserleri konferansı izleyenlere dinletildi. Konferans sonrası öğrenciler ve sanatseverler büyük usta Prof.Dr. Atlığ ile beraber hatıra fotoğrafı çektirmek için adeta birbiriyle yarıştı.

Strasbourg’da 10 Ekim Cumartesi akşamı ‘Turquoise’ müzik grubu Türkiye’nin en büyük Türk Klasik Müzik Orkestra Şefi Prof. Dr. Nevzat Atlığ eşliğinde ‘Odyssee’ sinema salonunda Türk Klasik Müzik Konseri verecek. Konsere giriş ücreti 6 Euro. ‘Turquoise’ müzik grubu konsere gelenler için Türk Klasik Müziği ve Prof.Dr. Nevzat Atlığ’yı tanıtan Türkçe-Fransızca yazılı 250 kitapçık hazırladı. Türk Klasik Müziği hakkında geniş bilgi almak isteyenler için
www.nevzatatlig.com adresinden faydalanabilirler.