Lochte, Avusturya, Macaristan ve Almanya arasında mekik dokuyan ve kendini üç ülkeye de ait gören Horváth'ın sosyal dram tarzındaki eserlerini Almanca yazdığını söyledi.


Nazi karşıtı olan yazarın eserleri 1933'de Almanya'da Hitler'in iktidara gelmesiyle eserlerini yasaklandı, kitapları yakıldı. Horváth Nazilerden kaçtığı Paris'de fırtınalı bir günde ağaçtan kopan bir dalın kafasına düşmesiyle hazin bir şekilde hayatını kaybetti.


Ana tema insan ve değerleri


Horváth'ın insanın varoluş sorularına cevap aradığını söyleyen Lochte, baskı altında olan bir insanın davranışları, sevgi – materyalizm ilişkisi, insanların korkuları ve acımasızlığı, etik değerler kaybı konularının Horváth'ın eserlerinin ana temaları olduğunu kaydetti.



Horváth'ın iki ayrı eserinin bir oyun olarak sahnelendiği “Kasimir ve Karoline – İnanç, Aşk, Umut” seyirciler tarafından büyük beğeni ile izlendi. 1930lu yılların ekonomik ve toplumsal kriz döneminde şoför Kasimir'ın işsiz kaldığı için nişanlısı Karoline tarafından terk edilmesi fonunda insanların değer yargılarını sorgulayan oyun dakikalarca alkışlandı.

Thalia'da Jette Steckel rejisiyle sahnelenen oyunda sinema severlerin Fatih Akın'ın “Yaşamın Kıyısında” filmindeki Lotte rolüyle tanıdığı Patrycia Ziolkowska'nın yanı sıra Mirko Kreiblich, Matthias Leja, Oliver Mallison, Karin Neuhaeuser, Sebastian Rudolph, Birte Schöink, Maja Schöne, Andre Szymanski ve Sebastian Zimmer rolleri paylaştılar.

Oyun ile ilgili Thalia Enternasyonal Abonman Grubu'na bilgiler veren dramaturg ve Horváth uzmanı Julia Lochte'den sonra, Hamburg sahnelerinin interkültürel açılımına yoğun çaba harcayan Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili Güngör Yılmaz, tiyatroya ilgi duyanları Enternasyonal Abonman Grubu'na katılmaya davet etti.